Business Internaţional

Financial Times scrie despre compania românului Florin Talpeş: Bitdefender vrea să facă bani din noul val de ameninţări cibernetice

Florin Talpeş

Autor: Corina Zamfir

15.11.2016, 21:45 2922

Florin Talpeş, fondator şi CEO al companiei de soluţii IT Bitdefender, care are cea mai puternică expansiune internaţională, spune într-un interviu acordat publicaţiei Financial Times că oricine trebuie să investească în securitatea cibernetică, inclusiv micile afaceri. 

El avertizează asupra creşterea atacurilor cibernetice care au loc, spunând că software-urile „rău intenţionate” (malware) care pun stăpânire pe date din calculator pot transforma toate dispozitivele din casele oamenilor în “atacatori zombi”.

Aceste fapte „dau fiori” utilizatorilor de internet, dar în acelaşi timp sunt şi o mare provocare pentru Bitdefender, companie fondată în anul 2001 de Florin Talpeş şi de Măriuca Talpeş. Familia Talpeş intenţionează să listeze la bursă compania după anul 2018. Primul pas spre listare este atragerea, anul viitor, a unui investitor minoritar în companie.

 “Acest proces (de atragere a unui investitor minoritar - n. red.) va începe probabil nu mai târziu de al doilea trimestru al anului viitor”, spune el.

În ce priveşte toate presupusele atacuri cibernetice la nivel înalt, care au ocupat paginile presei internaţionale în campania electorală din SUA de anul acesta, Florin Talpeş spune că “în urmă cu cinci ani, capacitatea necesară pentru atacuri cibernetice atât de complexe exista în mai puţin de zece ţări. Acum vorbim de câteva zeci de ţări.”

Bitdefender oferă clienţilor servicii de securitate care protejează toate dispozitivele dintr-o gospodărie şi plănuieşte să lanseze o ofertă asemănătoare pentru companiile mici anul viitor.

Florin Talpeş susţine că familiile şi micile întreprinderi sunt cele mai nepregătite când vine vorba de atacuri de tip „ransomware”, atac care îţi blochează accesul la calculator până când plăteşti o recompensă, de regulă, într-o valută criptată precum bitcoin.

Bitdefender poate profita astfel în urma acestor ameninţări cibernetice. Printre „admiratorii” companiei se numără şi François Hollande, preşedintele Franţei, care foloseşte Bitdefender pe calculatorul prezidenţial.

“Sunt mândru să promovez Bitdefender în străinătate”, spune Manuel Costescu, fostul Secretar de Stat al Departamentului pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public-Privat din României. “Este un exemplu impresionant pentru inovaţia în securitatea cibernetică din România.”

Bitdefender a devenit un model pentru start-up-urile locale, mai notează Financial Times. Cu toate acestea, în ciuda unui „boom” al tehnologiei din România, companiile  din IT aflate la început de drum, atât din ţară, cât şi din Europa de Est,  se confruntă cu aceeaşi problemă: lipsa capitalul de risc, cel care să susţină afacerile la început.

Mai mult, acestui aspect i se adaugă şi faptul că programatorii IT talentaţi din România sunt atraşi să lucreze mai degrabă în multinaţionale, decât să pună ei bazele „unui alt Bitdefender”.

Talpeş a fost ales drept ”Cel mai admirat CEO din România” anul acesta, la Gala CEO Awards, organizată de Business Magazin, gală care oferă distincţii celor mai admiraţi 100 CEO din România din mai multe domenii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO