• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8325
  • Leu / USD4.6725
Business Internaţional

Finlanda vrea ca aderarea la NATO să se producă imediat după eventuala depunere a candidaturii, astfel încât să beneficieze rapid de garanţii de securitate, pe fondul tensiunilor cu Rusia

Finlanda vrea ca aderarea la NATO să se producă imediat după eventuala depunere a candidaturii,  astfel încât să beneficieze rapid de garanţii de securitate, pe fondul tensiunilor cu Rusia

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

04.05.2022, 17:41 182

Premierul Finlandei, Sanaa Marin, vrea o decizie cât mai rapidă a NATO privind admiterea, în cazul în care va decide să formuleze o solicitare în acest sens, astfel încât să beneficieze rapid de garanţii de securitate, pe fondul tensiunilor cu Rusia.

"Sperăm să avem o ratificare cât mai rapidă" a acordului de admitere de către statele membre NATO. "Aceasta ar fi cea mai bună garanţie de securitate pe care am putea-o avea", a declarat miercuri premierul Finlandei, Sanna Marin, după o reuniune a liderilor ţărilor nordice, desfăşurată în Copenhaga.

"Sigur că discutăm în mod specific cu cele mai mari ţări din NATO pe tema garanţiilor de securitate şi a problemelor de securitate pe care le-am putea avea în perioada interimară", a subliniat premierul Finlandei, conform cotidianului Le Figaro, referindu-se la discuţii cu oficiali din Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Franţa.

Finlanda şi Suedia analizează posibilităţi de a depune cereri pentru aderarea la NATO, în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina.

Un elicopter militar rus a pătruns scurt timp, miercuri dimineaţă, în spaţiul aerian al Finlandei, în contextul tensiunilor generate de planul Guvernului de la Helsinki privind aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. Administraţia Vladimir Putin a avertizat că eventuala admitere a Suediei şi Finlandei în NATO va atrage consecinţe în materie de securitate. "NATO nu este tipul de alianţă care garantează pace şi stabilitate, iar extinderea nu va aduce securitate pe continentul european. Alianţa Nord-Atlantică rămâne un instrument conceput pentru confruntare", a declarat recent Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. Kremlinul a atras atenţia că Rusia va trebui să "reechilibreze situaţia" dacă Suedia şi Finlanda devin membre NATO.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0061
Ieri: 4.9474
Azi: 4.6725
Diferență: -0,8825
Ieri: 4.7141
Azi: 5.8325
Diferență: -0,1353
Ieri: 5.8404
Azi: 4.8048
Diferență: -0,4599
Ieri: 4.8270