Business Internaţional

Firmele din Europa Centrală caută să-şi asigure poziţii fruntaşe în misiunea sisifică de reconstrucţie a Ucrainei. Peste 2.000 de firme poloneze sunt interesate să participe

Firmele din Europa Centrală caută să-şi asigure...

Autor: Catalina Apostoiu

26.05.2023, 00:05 135

Companiile central-europene caută locaţii, semnează contracte şi lansează proiecte în Ucraina devas­tată de război, încercând să se pozi­ţioneze pentru viitoarele lucrări de reconstrucţie a ţării a căror valoare s-ar putea ridica la sute de miliarde de dolari, relatează Reuters.

Deşi majoritatea proiectelor ac­tuale sunt concentrate pe infrastruc­tura vitală deteriorată sau distrusă în urma invaziei, directori de companii şi oficiali guvernamentali anticipează un val de investiţii odată cu încheie­rea luptelor.

„Exact ţările cărora nu le este tea­mă să meargă în Ucraina acum vor porni de pe poziţii fruntaşe când va începe reconstrucţia“, arată Tomas Kopecny, trimis al guvernului ceh pentru reconstrucţia Ucrainei.

Guvernul ceh s-a angajat să chel­tuiască 500 milioane de coroane (21,12 milioane de euro) în fiecare an până în 2025 pentru a susţine firmele care caută să lucreze în Ucraina şi ajută firmele locale să intre în contact cu oficialii ucraineni prin intermediul unor misiuni comerciale regionale.

Firma cehă de servicii de mediu Dekonta caută locaţii pentru a con­strui unităţi de tratare a apei, a anun­ţat Pavel Mothejl, membru al consi­liului de supraveghere al companiei.

În cazul Poloniei, banca locală Pekao estimează că reconstrucţia ar putea da un impuls de până la 189 mi­liarde de zloţi (42,15 miliarde de euro), sau aproximativ 3,8% din PIB, economiei locale.

„Când războiul se va încheia, piaţa construcţiilor din Ucraina va fi una foarte mare, poate cea mai mare din Europa“, consideră Leszek Golabiecki, CEO adjunct al firmei poloneze de construcţii Unibep.

La reconstrucţia Ucrainei, cel mai important lucru este stabilirea relaţiilor între afacerile poloneze şi companiile şi autorităţile ucrainene, a declarat recent Adam Eberhardt, vice­preşedintele Institutului de Între­prinderi din Varşovia, pentru wnp.pl.

Potrivit acestuia, proiectele mari de infrastructură nu reprezintă o oportunitate pentru afacerile poloneze. „Nu avem suficient capital sau companii mari. Cel mult, putem fi subcontractanţi, a remarcat Eberhardt.

Recent, a fost publicat primul catalog al companiilor poloneze interesate de construcţia Ucrainei, potrivit wgospodarce.pl. Aproximativ 2.000 de companii s-au înscris în el, reprezentând printre altele următoarele industrii: construcţii, energie, agroalimentare, farmaceutică, IT.

Oficiali din întreaga Europă s-au reunit ieri în Bruxelles pentru discuţii legate de reconstrucţia Ucrainei, parte a unei serii de evenimente şi summituri ce încearcă să determine amploarea sarcinii şi să dea formă coaliţiei necesare de finanţări publice şi private, notează Financial Times.

Conferinţa pentru redresarea Ucrainei organizată luna viitoare în Londra ar putea aduce mai multă claritate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24