Business Internaţional

Firmele din UE, cele mai mari beneficiare ale relaţiilor apropiate dintre Serbia şi Kremlin

Firmele din UE, cele mai mari beneficiare ale relaţiilor...

Autor: Catalina Apostoiu

10.10.2019, 00:05 398

Poate că Uniunea Europeană rămâne rece la întărirea relaţiilor comerciale dintre Serbia şi Rusia, însă companiile din regiune profită de această evoluţie, scrie Balkan Insight.

UE a criticat planul Serbiei de a adera la un bloc economic con­dus de Rusia, spunând că ţara ar trebui să lucreze la ar­mo­ni­zarea politicilor sale cu cele ale Bruxelles-ului, şi nu ale Moscovei.

Date obţinute de Balkan Insight sugerează însă că firmele europene sunt de fapt cele mai mari beneficiare de pe urma relaţiilor apropiate ale Serbiei cu Kremlinul.

Serbia a semnat un acord de comerţ liber cu Rusia în 2000, iar planul acesteia de a se alătura Rusiei, Armeniei, Belarusului, Ka­zah­stanului şi Kîrgîstanului în cadrul Uniunii Economice Eurasi­atice, EAEU, pe 25 octombrie reprezintă ultima dovadă a relaţiilor strânse dintre Belgrad şi Moscova în pofida obiec­tivului declarat al Serbiei de a adera la Uniunea Europeană.

În linie cu acest obiectiv, Serbia a semnat un acord de stabilizare şi asociere cu UE în 2008 pentru întărirea relaţiilor comerciale.

UE spune că Serbia va trebui să anuleze orice acorduri co­merciale bilaterale pe care le are cu alte ţări în momentul aderării la bloc, însă în timp ce sentimentul de frustrare al Belgradului privitor la ritmul lent al negocierilor se amplifică, sub­sidiarele companiilor cu sediul în UE culeg roadele apro­pierii Serbiei de Rusia.

Potrivit datelor obţinute de Balkan Insight de la minis­te­rul sârb al comerţului, din cei mai mari 20 de exportatori din Ser­bia către Rusia, numai cinci sunt cu capital sârb. 14 sunt subsidiare ale unor companii cu sediul în UE. Din cei mai mari 10, numai doi sunt cu capital sârb.

Primul pe listă este Tigar Tyres, cu sediul în oraşul Pirot din estul Serbiei, deţinut în întregime din 2009 de al doilea mare producător de anvelope la nivel mondial, compania franceză Michelin.

De ani întregi, Serbia încearcă să găsească un echilibru între obiectivul său strategic pe termen lung de aderare la UE şi menţinerea unor relaţii tradiţional apropiate cu Rusia. Însă în timp ce guvernul sârb insistă că viitorul ţării este ca parte a UE, entuziasmul în scădere al blocului privind extinderea alimentează un sentiment de frustrare în Belgrad şi alte state balcanice.

Companiile europene par mai puţin deranjate de relaţia Serbiei cu Rusia decât liderii politici ai blocului. Din 2010 până în 2018, 70% din ISD-urile din Serbia au venit din UE, comparativ cu doar 9,1% din Rusia.

În afară de Tigar, lista exportatorilor de top către Rusia din Serbia include Valy, o subsidiară a companiei italiene Golden Lady Company, Hemofarm, o compania farma deţinută de grupul german Stada şiTetra Pak Serbia, deţinută de grupul olandez Tetra Laval.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO