Business Internaţional

Firmele europene acuză China că distruge concurenţa exportând panouri solare în pierdere. CE anchetează

Foto Shutterstock

Autor: Radu Bostan

07.09.2012, 00:02 1218

Comisia Europeană a deschis ieri o anchetă împotriva expor­tatorilor chinezi de panouri solare, după ce o organizaţie din industria de profil a acuzat că produsele sunt vândute în Uniunea Europeană la preţuri sub costurile de producţie, scrie The Guardian.

Plângerea, adresată Comisiei şi semnată de 25 produ­cători de panouri solare din Germania, Italia şi Spania, acuză China de practici neconcurenţiale şi vine după o serie de falimente în rândul companiilor europene şi americane de profil. Comisia va emite un prim verdict în acest caz până în iunie anul viitor, putând decide să impună temporar tarife importurilor de panouri solare din China. Un verdict final ar putea fi dat după încă şase luni.

Ministerul chinez al Comerţului şi-a exprimat "regretul" cu privire la acţiunea executivului european, a avertizat că restricţiile comerciale vor afecta dezvoltarea sectorului energiei verzi şi a pledat pentru o rezolvare a disputei prin consultări şi cooperare.

Exporturile chineze de panouri solare se confruntă deja cu dificultăţi în Statele Unite, unde autorităţile au impus tarife preliminare anti-subvenţie de 2,9-4,73% şi tarife preliminare anti-dumping de 31%.

China a devenit în ultimii cinci ani liderul mondial al producţiei de panouri solare, dominând două treimi din piaţă. Anul trecut firmele chineze au exportat panouri solare în Uniunea Europeană în valoare de 21 miliarde de euro, mai mult de 60% din exporturile totale de panouri ale ţării.

Creşterea rapidă a producţiei chineze a făcut ca preţurile en gros ale panourilor solare să scadă cu până la 75% în ultimii patru ani. În vreme ce introducerea unor măsuri de protecţie ar ajuta companiile europene producătoare, firmele care le instalează se plâng că tarifele le-ar creşte costurile şi ar duce la dispariţia mai multor locuri de muncă în UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO