Business Internaţional

Firmele poloneze s-au adaptat pentru a supravieţui în pandemie

Firmele poloneze s-au adaptat pentru a supravieţui în...

Autor: Catalina Apostoiu

25.09.2020, 00:05 455

Companiile poloneze şi-au redus costurile şi au raportat rezultate operaţionale solide pentru primul semestru al acestui an în pofida scăderii vânzărilor, relevă un raport al Pekao Bank, potrivit Polandin.

Structura economiei poloneze a reprezentat un motiv major pentru care criza COVID-19 a provocat mai puţine răni în Polonia decât în cazul partenerilor europeni, notează Ernest Pytlarczyk, economist-şef al Pekao, în raportul care arată cum a afectat criza rezultatele financiare ale firmelor poloneze.

Sectorul HoReCa este mai restrâns în Polonia. Faţă de prima jumătate a anului trecut, vânzările totale pe plan local au scăzut cu 3,7%, în timp ce exporturile s-au diminuat cu 10,6%.

Totuşi, felul în care companii de diferite dimensiuni au făcut faţă scăderii vânzărilor a decis rezultatele acestora. Companiile mici au înregistrat o scădere de 5% a vânzărilor, dar şi-au crescut profiturile operaţionale cu 4,3% în medie prin intermediul reducerilor de costuri. Comparativ, companiile de dimensiuni medii au suferit o scădere de profit de 0,4%, în timp ce firmele mari au consemnat profituri mai mici cu 28,7%.

Iar în timp ce companiile poloneze au fost capabile în medie să-şi crească profitabilitatea producţiei cu 14% prin reduceri de costuri, companiile din Spania, Franţa şi Germania au asistat la o scădere a valorii producţiei minus forţa de muncă şi materiile prime cuprinsă între 9 şi 26%.

Raportul Pekao arată însă că au existat diferenţe majore între performanţele diferitelor sectoare în timpul perioadei de carantină. Sectoarele cele mai performante au fost cele de mentenanţă în construcţii, managementul apei, al furnizorilor de energie şi gaze, avocaţilor, contabililor şi veterinarilor.

Printre sectoarele cu cele mai slabe evoluţii s-au numărat cel al extracţiei de cărbune, turismul, sportul şi surprinzător, serviciile de curierat.

Analizând procesul de redresare de până acum, economiştii Pekao anticipează că faţă de trimestrul doi, economia poloneză va avansa cu peste 8% în trimestrul al treilea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO