Business Internaţional

Fiscalitatea din Estonia ii sperie pe finlandezi

23.12.2004, 00:00 108



Finlanda si alti membrii cu state vechi ai Uniunii Europene au inceput sa se teama de regimul fiscal extrem de relaxat practicat de Estonia, scrie BBC News.



Finlanda este o tara bogata, cunoscuta pentru gradul ridicat de fiscalitate si pentru programele generoase de protectie sociala pe care le aplica.



La doar 90 de km peste Marea Baltica se afla Estonia. O tara mica, Estonia a facut parte din Uniunea Sovietica pana in 1991, nu este nici pe departe la fel de prospera ca vecina Finlanda.



Media salariului anual este de 6.000 de euro, iar cateva din taxele impuse companiilor sunt apropiate de 0% pentru a atrage investitiile straine.



Insa cum a reusit Finlanda - practicand salarii mari, taxe ridicate si in ciuda relativei sale departari de continent - sa atinga si sa mentina nivelul de trai ridicat al cetatenilor sai?



"Am ramas apropiati de piete, si aceasta atitudine ne-a ajutat mult", spune Jormo Makela, un diplomat finlandez.



"Dupa cel de-al doilea razboi mondial a fost piata sovietica, iar dupa prabusirea Uniunii Sovietice atentia noastra s-a indreptat spre piata Uniunii Europene. Intrebarea care apare este daca vom reusi sa pastram aceasta orientare si in viitor", a explicat el.



Makela se indoieste ca Finlanda isi va putea permite sa finanteze in continuare, data fiind contextul actual, costisitorul sau program de asistenta sociala.



Totusi, este putin probabil ca Finlanda sa renunte la modelul sau politic socialo-liberal prea curand.



In afara de gigantul de telefonie mobila Nokia - care participa cu aproape un sfert la totalul exporturilor finlandeze - Finlanda a creat multi lideri de piata pe nise specializate.



Compania Kone, care produce lifturi si scari rulante, se afla pe locul doi in lume, in urma celor de la Schindler, dupa volumul de vanzari in acest sector.



Ceasurile sport Suunto sunt apreciate in jurul lumii de catre cei mai cunoscuti atleti, iar trei companii finlandeze sunt clasate in top 10 mondial al producatorilor de cherestea si hartie.



Finlandezii sunt constienti ca nu pot castiga batalia preturilor cu tarile cu forta de munca mai ieftina, in special pe cele din Orientul Indepartat. Astfel ca se axeaza pe ceea ce stiu mai bine - proiectarea si dezvoltarea produselor, pregatirea oamenilor la cele mai inalte standarde, astfel incat sa poata continua sa creeze cele mai competitive produse la nivel mondial.



In afara de amenintarea concurentei din Orientul Indepartat, cel mai nou si potential cel mai periculos rival este mai aproape, peste Marea Baltica.



Dureaza doar 15 minute si costa 75 de euro, sa treci din Helsinki in capitala Estoniei, Tallinn, la bordul unui elicopter. Din ce in ce mai multi oameni de afaceri finlandezi fac aceasta calatorie, din ce in ce mai des.



Estonia este unul dintre cei mai noi membrii ai UE si care a starnit nemultumirea membrilor mai vechi, care s-au plans in legatura cu gradul de fiscalitate extrem de scazut al Estoniei.



Cancelarul Germaniei Gerhard Schroeder a declarat ca regimul fiscal estonian, afecteaza numarul de locuri de munca din tara sa, multe companii germane recurgand la outsourcing in Estonia.



"Incercam sa incurajam companiile sa vina in Estonia, si motivam atat intreprinzatorii straini, cat si pe cei locali", afirma primul ministru estonian Juhan Parts.



"Sistemul fiscal este foarte eficient si incearca sa creeze noi locuri de munca aici. Daca vorbim despre necesitatea armonizarii sistemelor fiscale in UE - pentru cresterea functionalitatii mecanismelor pietei interne - consider ca modelul estonian este unul destul de potrivit", a adaugat el.



Desi Estonia a facut mari progrese, mai are mult pana cand cetatenii sai se vor bucura de aceleasi standarde inalte de viata ca si vecinii sai din vest.



Atat Finlanda cat si Estonia sunt percepute de majoritatea observatorilor ca fiind pe drumul cel bun - Finlanda prin investitiile sale importante in cercetare-dezvoltare si in pregatirea oamenilor, iar Estonia prin poliiticile sale fiscale agresive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO