Business Internaţional

Fitch a redus ratingul Ciprului de la AA- la A-, din cauza expunerii băncilor pe Grecia

Autor: Vlad Popescu

31.05.2011, 10:11 106

Fitch a redus ratingul Ciprului de la AA- la A-, cu perspectivănegativă, din cauza temerilor privind nivelul ridicat de expunere abăncilor pe datoria de stat a Greciei şi impactul pe care l-arputea avea criza elenă asupra finanţelor locale, transmiteReuters.

Agenţia de evaluare financiară notează că băncile cipriote sunt"relativ bine plasate" pentru a absorbi impactul unei restructurăria datoriilor Greciei cu o scădere de 50% a obligaţiunilor datoratede statul elen, scenariul de bază luat în calcul de Fitch pentruanaliza situaţiei Ciprului.

Scenariile cele mai pesimiste pentru Grecia ar putea avea însăun efect de domino asupra profilului financiar al Ciprului.

"Reducerea ratingului reflectă severitatea crizei din ţaravecină Grecia şi riscurile ridicate de această situaţie pentrusistemul bancar cipriot şi, în consecinţă, pentru finanţele publiceale Ciprului", a declarat într-un comunicat Chris Pryce, directorîn cadrul Fitch Sovereign Group.

Recapitalizarea băncilor din Cipru după o tăiere de 50% asumelor datorate de Grecia ar putea costa două miliarde euro, sumăcare ar trebui asumată doar parţial de statul cipriot, noteazăagenţia.

Expunerea pe Grecia este o sursă semnificativă devulnerabilitate, care s-a intensificat odată cu retrogradărilesuccesive din ultimele luni ale ratingului guvernului elen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO