Business Internaţional

Fitch amendează şapte bănci mondiale de top, o decizie care afectează două continente

 Fitch amendează şapte bănci mondiale de top, o decizie care afectează două continente

Autor: Vlad Popescu

16.12.2011, 11:15 1469

Fitch a retrogradat ratingurile a şapte mari grupuri bancare de anvergură mondială - Goldman Sachs, Deutsche Bank, Barclays, Credit Suisse, Bank of America, BNP Paribas şi Citigroup - din cauza "provocărilor tot mai mari" de pe pieţele financiare, transmite Reuters.

Agenţia a coborât ratingurile datoriilor pe termen lung ale Barclays şi Credit Suisse cu două trepte, de la AA- la A.

Calificativele acordate Bank of America şi Goldman Sachs au fost retrogradate cu o treaptă, de la A+ la A.

Ratingurile BNP Paribas şi Deutsche Bank au fost reduse AA- la A+.

Totodată, Fitch a reafirmat ratingurile Societe Generale (A+), UBS (A) şi Morgan Stanley (A).

Dificultăţile cu care se confruntă băncile pe pieţele financiare "rezultă atât din chestiuni economice, cât şi dintr-o serie de schimbări regulatorii", se spune într-un comunicat transmis de Fitch.

Într-un alt anunţ care detaliază retrogradarea Citigroup, Fitch acuză reticenţa autorităţilor faţă de utilizarea banilor publici pentru susţinerea băncilor în timpul unei crize.

Standard & Poor's a retrogradat la finele lunii trecute ratingurile a 15 mari bănci internaţionale, în urma unei revizuiri a metodologiei de evaluare financiară.

Moody's a emis de asemenea recent o serie de retrogradări.

"Decizia este determinată mai mult de temerile legate de economia globală decât de situaţia financiară a Bank of America. Continuăm să menţinem niveluri de lichiditate foarte solide şi să consolidăm capitalul", a declarat Jerry Dubrowski, purtătorul de cuvânt al Bank of America, instituţie ale cărei ratinguri au fost coborâte recent de toate cele trei mari agenţii de evaluare financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO