• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7676
  • Leu / USD4.6170
Business Internaţional

Fitch ameninţă Marea Britanie cu pierderea notei maxime de credit

Fitch ameninţă Marea Britanie cu pierderea notei maxime de credit

Autor: Vlad Popescu

15.03.2012, 13:42 198

Fitch a modificat perspectiva ratingului triplu-A al Marii Britanii de la stabilă la negativă, avertizând că guvernul de la Londra şi-ar putea pierde nota maximă de credit din cauza capacităţii reduse de a rezista unor eventuale şocuri, transmite Bloomberg.

Decizia Fitch este anunţată cu doar câteva zile înainte ca ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne, să prezinte un nou proiect de buget.

Fitch notează, într-un comunicat, că şansa ca Marea Britanie să piardă ratingul AAA în următorii doi ani este de "uşor peste 50%", din cauza revenirii economice lente, gradului ridicat de îndatorare şi riscurilor presupuse de criza datoriilor de stat din zona euro.

"Decizia reflectă capacitatea fiscală foarte limitată de a absorbi noi şocuri economice, în contextul unor niveluri atât de ridicate ale datoriilor şi unei revenirii economice mai slabe decât se preconizează", avertizează Fitch.

Noul buget pregătit de Osborne presupune cele mai mari tăieri de cheltuieli de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Modificarea perspectivei ratingului de ţară în sens negativ reprezintă cu siguranţă o lovitură pentru strategia ministrului Finanţelor, însă s-ar putea transforma într-un argument important în favoarea austerităţii în negocierile din coaliţie, unde partenerii din Partidul Liberal Democrat vor scăderea taxelor pentru a ajuta categoriile sociale vulnerabile.

Ministrul liberal-democrat al Trezoreriei, Danny Alexander, a declarat că decizia Fitch "este un avertisment către cei care cred că este posibil să nu mai strângem cureaua".

Avertismentul Fitch aminteşte de comentariile din luna februarie ale agenţiei de rating Moody's, care a arătat că Marea Britanie şi-ar putea pierde ratingul triplu-A dacă situaţia economică va continua să se deterioreze.

Guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, a afirmat la finele lunii februarie că afirmaţiile Moody's reprezintă o evaluare "perfect rezonabilă" a situaţiei.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,0303
Ieri: 4.9472
Azi: 4.6170
Diferență: -0,3281
Ieri: 4.6322
Azi: 5.7676
Diferență: -0,9922
Ieri: 5.8254
Azi: 4.7889
Diferență: -0,0543
Ieri: 4.7915