Business Internaţional

Fitch: Estul va avea probleme mari din cauza deficitelor

21.09.2009, 16:29 12

Situatia finantelor publice ale Poloniei, Ungariei si Cehiei seva deteriora chiar daca cea mai dificila criza financiara dinultimele decenii pare a se apropia de sfarsit, fapt ce va conducela o majorare a nivelului datoriilor si va creste sansele caagentiile de rating sa modifice in sens negativ calificativeleactuale ale statelor, potrivit agentiei Fitch Ratings, scrieBloomberg.

"Deteriorarea situatiei finantelor publice in aceste state arputea conduce la reducerea ratingurilor acordate acestora, daca elenu reusesc sa identifice si sa implementeze programe de consolidarefiscala credibile si viabile pe termen mediu", a spus David Heslam,credit analist in cadrul agentiei de rating Fitch. "In toate acestestate, politica si ciclurile electorale alimenteaza riscurile uneicrize a sistemului fiscal."

Cele trei state emergente membre ale Uniunii Europene s-auchinuit sa acopere deficitele bugetare dupa ce o reducere drasticaa exporturilor a eliminat slujbe si a erodat veniturile de labugetul de stat.

Polonia, singurul stat membru al Uniunii Europene care a reusitsa obtina in fiecare trimestru de la debutul crizei crestereeconomica, a fost obligata sa isi abandoneze planurile de a adoptamoneda euro in 2012, dupa ce perspectivele bugetare s-auinrautatit.

Ungaria isi pune bazele in ajutorul financiar primit de laFondul Monetar International pentru a se mentine pe linia deplutire. Guvernul de la Praga a renuntat la alegerile anticipatedin cauza unei probleme constitutionale.

Situatia finantelor publice din aceste state va "continua sa seinrautateasca din cauza crizei economice", a anuntat Fitch."Datoria guvernamentala medie urmeaza sa creasca cu 10% dinProdusul Intern Brut pana in 2010, comparativ cu nivelul de lasfarsitul lui 2008."

Deficitul guvernamental al Cehiei va ajunge anul acesta si in2010 la 6% din PIB, "o deteriorare simtitoare" comparativ cunivelul de 1,4% din 2008, potrivit Fitch.

Ungaria va anunta in 2010 un deficit bugetar de 3,8%, potrivitFMI.

In cazul Poloniei, deficitul va fi de 5,5% din PIB in 2009 si de6,3% in 2010, potrivit Fitch.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO