Business Internaţional

Fluctuaţiile de curs valutar au şters 32 miliarde de dolari din veniturile companiilor din SUA şi Europa în trei luni

Fluctuaţiile de curs valutar au şters 32 miliarde de...

Autor: CătăIina Apostoiu

17.06.2015, 19:05 378

Impactul pe care volatilitatea de pe pieţele valutare internaţionale îl are asupra profiturilor şi veniturilor companiilor a atins cele mai înalte cote din ultimii ani, costurile totale ridicându-se la cel puţin 31,7 miliarde de dolari pentru companiile nord-americane şi europene în primul trimestru. Spre comparaţie, în ultimul trimestru din 2014, costurile cauzate de fluctuaţiile de curs valutar s-au situat la 20,2 miliarde de dolari, scrie The Wall Street Journal.

Comapniile au fost mai afectate de evoluţia cursului de schimb valutar din primul trimestru decât în momentul de apogeu al crizei datoriilor europene din 2012. În America de Nord, 279 de companii au raportat că au fost afectate de mişcările de pe pieţele valutare, în creştere de la 215 în trimestrul al patrulea. Numărul companiilor europene care s-au confruntat cu efecte negative din cauza evoluţiei cursului s-a ridicat la 34 în primul trimestru, de la 29 în trimestrul anterior.

Companiile nord-americane au indicat moneda euro, yenul, rubla rusească şi realul brazilian drept monedele cu cel mai puternic impact. Moneda euro s-a depreciat cu aproximativ 11% în raport cu dolarul şi yenul în primul trimestru, în condiţiile în care Banca Centrală Europeană a lansat un program de achiziţii de obligaţiuni pentru a contracara deflaţia. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO