Business Internaţional

FMI a aprobat creditul de urgenta pentru Islanda

20.11.2008, 18:21 34

Islanda va primi un pachet financiar de salvare in valoare de 4,6 mld. dolari din partea Fondului Monetar International (FMI) si a patru state nordice. Acest imprumut este necesar pentru revitalizarea economiei islandeze, dupa ce aceasta s-a confruntat cu declinul celor mai mari banci si cu devalorizarea monedei nationale, scrie Bloomberg.

FMI va acorda un imprumut in valoare de 1,66 mld. euro, iar Finlanda, Suedia, Norvegia si Danemarca vor aduce o finantare sistemului bancar islandez de circa 2 mld. euro.
"Islanda se afla in mijlocul unei crize bancare de proportii", a declarat John Lipsky, directorul adjunct al FMI. "Statul se confrunta cu o recesiune severa, din cauza datoriilor foarte mari din economie si a dependentei pe care o are sectorul privat fata de moneda straina", a adaugat el.
Acest imprumut are rolul de a stabiliza moneda nationala a Islandei, prin sprijinirea sistemului bancar si restabilirea increderii. Islanda, care a avut printre cele mai mari venituri per capita din lume, are nevoie de aceste finantari pentru a plati importurile si pentru a crea rezerve straine suficiente care sa sustina moneda nationala.
"Participarea FMI la reconstruirea economiei islandeze este foarte importanta. FMI ne confera o platforma solida pentru restabilirea credibilitatii, care va fi necesara in restructurarea unei economii viabile a statului", a declarat Ingibjorg Solrun Gisladottir, ministrul islandez de externe.
Aprobarea acestui imprumut a fost determinata si de faptul ca Islanda nu a putut sa-si respecte angajamentul fata de oficialii englezi si olandezi in ceea ce priveste acoperirea depozitelor straine detinute de Landsbanki Islands, unul dintre creditorii islandezi care au dat faliment.
FMI a anuntat ca aproape 655 mil. euro din imprumut vor fi puse la dispozitie imediat, iar restul imprumutului va fi platit in rate de aproximativ 122,7 mil. euro fiecare.
Premierul islandez a dorit initial acordarea unui sprijin financiar cu o valoare totala de 4,75 mld. euro. Pe langa ajutorul acordat de FMI si de statele nordice, si Polonia va sprijini sistemul bancar islandez printr-un imprumut de 158 mil. euro. Protejarea monedei islandeze va fi o prioritate pentru banca centrala, ceea ce inseamna ca cei care elaboreaza politici monetare ar putea sa creasca rata dobanzii de referinta la o valoare mai mare decat 18%, rata record inregistrata pe 28 octombrie. "Va fi greu pentru banca centrala sa sprijine coroana, insa nu are de ales, pentru ca moneda trebuie sa se intoarca la valori puternice", a declarat Beat Siegenthaler, strateg la banca de investitii TD Securities.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO