Business Internaţional

FMI a decis: Bulgăroaica Kristalina Georgieva rămâne la conducerea Fondului după ce a fost acuzată că ar fi manipulat datele Băncii Mondiale în favoarea Chinei

FMI a decis: Bulgăroaica Kristalina Georgieva rămâne...

Autor: Alex Ciutacu

12.10.2021, 13:14 209

Board-ul executiv al Fondului Monetar Internaţional a decis să o păstreze pe Kristalina Georgieva în poziţia de managing director al instituiei şi a anunţat că are „încredere deplină” în capacitatea ei de a-şi duce mai departe mandatul, în ciuda acuzaţiilor conform cărora ar fi manipulat datele de la Banca Mondială în favoarea Chinei, potrivit FT.

Anunţul FMI a venit după un maraton de şedinţe ale board-ului, care a încercat să ajungă cât mai repede la un consens cu privire la soarta bulgăroaicei, în contextul în care scandalul a provocat anumite disensiuni între cei 24 de directori ai instituţiei.

Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie s-au aliat cu China şi Rusia pentru a o susţine pe Kristalina Georgieva, în timp ce SUA şi Japonia au fost mai reticente şi au cerut o verificare mai amănunţită. Cu toate acestea, luni s-a ajuns la un consens.

Într-o declaraţie lansată luni noapte, board-ul FMI a explicat că dovezile prezentate nu au demonstrat cu certitudine că Georgieva ar fi avut un rol în manipularea datelor atunci când conducea Banca Mondială.

Georgieva a respins în mod repetat acuzaţiile conform cărora ar fi îmbunătăţit artificial cifrele legate de China în ediţia din 2018 a raportului Doing Business publicat de Banca Mondială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO