Business Internaţional

FMI anunţă: A sosit timpul marilor proiecte de infrastructură. Guvernele pot crea milioane de locuri de muncă dacă decid să accelereze investiţiile publice

FMI anunţă: A sosit timpul marilor proiecte de...

Autor: Eduard Ivanovici

06.10.2020, 14:11 526

Fondul Monetar Internaţional (FMI) le transmite guvernelor că pot crea milioane de locuri de muncă şi să îmbunătăţească perspectiva recuperării economice în condiţiile în care decid să accelereze investiţiile publice, scrie The Guardian.

Înainte de întâlnirea anuală de luna aceasta, organizaţia cu sediul în Washington a declarat că, din punct de vedere istoric, ratele mici ale dobânzilor au alimentat împrumuturile pentru proiectele de infrastructură pe termen lung, cheltuielile controlând astfel creşterea nivelului de şomaj.

Ultima analiză a FMI spune că, dacă investiţiile publice ar creşte cu 1% din output-ul naţional, s-ar crea direct  7 milioane de locuri de muncă şi între 20 şi 30 de milioane de joburi prin intermediul efectelor în lanţ.

Investiţiile publice au potenţialul de a crea direct între două şi opt milioane de locuri de muncă pentru fiecare milion de dolari lansat asupra pe infrastructurii tradiţionale şi între cinci şi 14 joburi pentru fiecare milion de dolari îndreptat către cercetare şi dezvoltare, electricitate „verde” şi clădiri eficiente, spune FMI.

În plus, majorarea investiţiilor publice cu 1% din produsul intern brut ar putea creşte PIB-ul cu 2,7%, investiţiile private cu 10% şi ocuparea forţei de muncă cu 1,2%, în condiţiile în care investiţiile sunt de înaltă calitate.

Organizaţia a adăugat că ar trebui să se aloce mai mulţi bani pentru sănătate, locuinţe sociale, digitalizare şi protecţia mediului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO