Business Internaţional

FMI avertizează băncile să evolueze, altfel vor fi lăsate în urmă de big tech. Marile firme tech şi startup-urile fintech sunt „experte la a oferi servicii convenabile, atractive, low-cost şi de încredere unei reţele vaste de clienţi“.

FMI avertizează băncile să evolueze, altfel vor fi...

Autor: Catalina Apostoiu

17.07.2019, 00:04 497

Băncile trebuie să evolueze sau riscă să fie „lăsate în urmă“ în condiţiile în care marile companii din domeniul tehnologiei transformă din temelii sistemul financiar, relevă un nou studiu al Fondului Monetar Internaţional, potrivit CNBC.

Într-un raport publicat recent, Tobias Adrian şi Tommaso Mancini-Griffoli de la FMI arată că cele mai comune forme de bani din zilele noastre, cash-ul şi depozitele bancare, vor fi „dur concurate şi ar putea fi chiar surclasate“.

Dar băncile nu vor dispărea probabil deşi se confruntă cu ameninţări în creştere din partea marilor companii tech şi a start-up-urilor fintech, se mai arată în raportul FMI.

„Unele vor fi fără îndoială lăsate în urmă. Altele vor evolua, dar trebuie să se grăbească“, scriu autorii raportului.

Cercetarea a fost publicată în condiţiile în care bancherii centrali şi strategii dezbat rolul pe care companiile tech şi monedele virtuale îi vor juca în cadrul sistemului bancar şi de plăţi. Anunţul Facebook privitor la lansarea unei criptomonede denumite Libra a fost întâmpinat cu scepticism de mulţi oficiali din întreaga lume. Recent, preşedintele băncii centrale americane (Fed) Jerome Powell declara că Libra generează „semne serioase de întrebare“ legate de datele personale, spălarea de bani, protecţia consumatorilor şi stabilitatea financiară.

Ministrul francez Bruno Le Maire a reiterat la rândul său că este împotriva ideii ca Libra să devină o „monedă suverană“ care să-i confere şansa de a concur cu monede susţinute de guverne cum este euro.

„Nu voi accepta niciodată ca corporaţiile să devină state private“, a declarat oficialul francez.

„Strategii ar trebui să se pregătească de unele transformări în peisajul bancar“, avertizează raportul FMI.

Acesta remarcă faptul că băncile tradiţionale au anumite avantaje în faţa rivalelor tech, cum ar fi capacitatea de a majora dobânzile la depozite. În acelaşi timp, însă, marile firme tech şi startup-urile fintech sunt „experte la a oferi servicii convenabile, atractive, low-cost şi de încredere unei reşele vaste de clienţi“.

Fondul Monetar Internaţional a analizat în ultima vreme rolul pe care băncile centrale l-ar putea juca în emiterea de monede digitale. În cadrul unui interviu acordat CNBC în luna aprilie, Christine Lagarde, la acea vreme managing director al fondului, declara că entităţile care schimbă faşa sectorului financiar, inclusiv activele cripto, au „în mod clar un impact“ asupra instituţiilor tradiţionale cum sunt băncile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO