Business Internaţional

FMI avertizează SUA şi Europa "să nu se joace cu focul" în privinţa deficitelor

FMI avertizează SUA şi Europa "să nu se joace cu focul" în privinţa deficitelor

Autor: Marius Oncu

17.06.2011, 17:22 853

Fondul Monetar Internaţional (FMI)a avertizat, vineri, Statele Unite şi ţările europenesupraîndatorate "să nu se joace cu focul" în privinţa deficitelorbugetare, fiind nevoie de măsuri imediate pentru reducereaacestora, transmite Reuters.

Criza datoriilor din zona euro şisemnele supraîncălzirii în economiile emergente sunt noileameninţări majore pentru creşterea globală, apărute de laprecedentul raport al FMI, din aprilie.

Instituţia financiară a înrăutăţitprognoza pentru creşterea economică a SUA, de la 2,8% la 2,5%pentru acest an, respectiv de la 2,9% la 2,7% pentru2012.

Fondul este mai optimist înprivinţa avansului economic în zona euro, însă lipsa uneicoordonări politice în combaterea crizei şi problemele din SUAlegate de buget ar putea crea o volatilitate financiară majoră înurmătoarele luni.

"Nu-ţi poţi permite să ai oeconomie mondială în care deciziile importante sunt amânate, pentrucă te joci cu focul. Am intrat foarte clar în faza politică acrizei mondiale", a afirmat Jose Vinals, director al FMI pentrupieţe monetare şi de capital, într-un interviu.

În Statele Unite, problemeleinclud şi conflictul dintre politicieni privind majorareaplafonului de îndatorare. Temerile că cea mai mare economie a lumiiar putea intra în incapacitate de plată au avut un impactsemnificativ asupra pieţelor financiare, noteazăReuters.

Între timp, Grecia s-a apropiatmai mult de incapacitate de plată, din cauza divergenţeloroficialilor din zona euro pentru un al doilea pachet de ajutorfinanciar, dar şi a problemelor politice interne.

"Dacă faci o listă cu ţările careau cel mai mult de făcut pentru a stabiliza finanţele publice la unnivel acceptabil din perspectiva îndatorării, găseşti patru state:Grecia, Irlanda, Japonia şi SUA", a spus Vinals.

Îngrijorarea că situaţia din zonaeuro s-ar putea extinde a cauzat declinul burselor la nivel globalîn ultimele zile.

FMI a urcat prognoza economicăpentru zona euro în acest an de la 1,6% la 2%, în timp ce pentruanul următor a redus-o uşor, de la 1,8% la 1,7%. Germania, cea maimare economie a zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de3,2% în acest an, faţă de estimarea anteriaoră de 2,5%, şi de 2% în2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO