Business Internaţional

FMI bate băncile centrale la acurateţea previziunilor economice

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: CătăIina Apostoiu

09.07.2015, 00:03 439

Din perspectiva proiecţiilor economice, Rezerva Federală americană este cea mai optimistă. Banca Japoniei a comis cea mai mare greşeală. Banca centrală a Canadei este cea mai corectă în previziuni, însă sarcina sa este cea mai uşoară.

Acestea sunt doar câteva din rezultatele primului clasament realizat de Bloomberg al băncilor centrale ale celor mai industrializate ţări din lume, G7, în funcţie de capacitatea acestora de a anticipa corect evoluţia propriilor economii. Se pare că criza financiară a dat complet peste cap estimările tuturor, exact cum ar putea face în acest an criza din Grecia.

Cel mai bun forecaster dintre toţi este Fondul Monetar Internaţional, instituţie de finanţare cu sediul la Washington. Acesta a luat frecvent faţa băncii centrale a Canadei, deţinătoarea primei poziţii în clasamentul Bloomberg, în ceea ce priveşte acurateţea estimărilor legate de creşterea economică şi inflaţie. FMI nu are însă mandat naţional de a stabili ratele dobânzilor de politică monetară sau de a folosi alte instrumente. Proiecţiile băncilor centrale, în schimb, sunt atent urmărite de companii şi guverne şi luate în considerare atunci când acestea iau decizii.

Analiza Bloomberg relevă că performanţele băncilor centrale la capitolul previziuni s-au îmbunătăţit odată cu atenuarea crizei. Începând cu 2012, acestea au avut erori mai mici atât în estimarea ratei de creştere, cât şi a inflaţiei. Banca Angliei a înregistrat unul dintre cele mai mari progrese.

Banca Centrală Europeană a fost singura care a depăşit în mod semnificativ FMI-ul în privinţa acurateţei previziunilor legate de creştere, în opt din zece ani.

Economiştii sunt conştienţi de capcanele predicţiilor. Unii nu sunt interesaţi de un clasament după acurateţea estimărilor pentru că nu există niciodată aşteptarea ca acestea să fie corecte, nu în ultimul rând pentru că acestea pot fi date peste cap de evenimente pe care nimeni nu le poate prevedea.

Chiar propriile acţiuni ale băncilor centrale pot genera erori în activitatea de previzionare, pentru că băncile centrale pot decide să-şi modifice politicile pentru a evita ceva ce văd în previziuni.

Deşi economiştii şi oficialii băncilor centrale pot recunoaşte pericolele legate de lansarea de prognoze economice, aceştia sunt în continuare sub presiune să facă îmbunătăţiri.

„Dacă fac o greşeală, economia se duce de râpă“, spune Stewart Robertson, economist la Aviva Investors din londra. „Este absolut corect ca băncile centrale să fie responsabile pentru estimările pe care le fac“.