Pieţele emergente au fost afectate în ultima săptămână de temeri legate de încetinirea creşterii economice, ca urmare a reducerii de către Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a măsurilor de stimulare a economiei americane. Fed a decis în această săptămână să reducă achiziţiile lunare de obligaţiuni cu 10 miliarde de dolari, la 65 de miliarde de dolari.
Investitorii au retras 1.870 miliarde de dolari de pe burse la nivel mondial săptămâna trecută, în aşteptarea şedinţei de politică monetară a Fed.
Monedele emergente, precum rubla, lira turcească şi randul sud-african, au scăzut puternic, iar unele bănci centrale au fost nevoite să mărească dobânzile.
"Este dificil de identificat un factor unic declanşator al vânzărilor de active, dar turbulenţele scot în evidenţă situaţia dificlă a unor ţări, din cauza condiţiilor mai dificile de finanţare externă, creşterii economiceă mai lente şi preţurilor mai mici ale materiilor prime", potrivit unui comunicat al FMI.
Fondul a notat faptul că unele ţări au reacţionat "în forţă" la turbulenţe, dar că este nevoie de politici coerente şi de o comunicare bună între economiile afectate.
Instituţia avertizează totodată că băncile centrale trebuie să fie atente la condiţiile de accesare a lichidităţilor pe pieţele internaţionale.