Business Internaţional

FMI: Condiţiile economice din Grecia se îmbunătăţesc, dar sunt necesare în continuare reforme vitale

FMI: Condiţiile economice din Grecia se...

Autor: Catalina Apostoiu

14.03.2019, 00:05 99
Grecia a intrat într-o perioadă de creştere economică ce o plasează printre ţările cu cele mai bune performanţe din zona euro. Acum, ţara trebuie să-şi continue eforturile de a soluţiona problemele rămase în urma crizei şi să urmărească reformele necesare pentru asigurarea succesului în continuare, se arată în ultimul raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Analiza vine în condiţiile în care cele mai recente date arată că economia Greciei s-a contractat în ultimele luni ale anului trecut după ce a avansat timp de nouă trimestre consecutive.

Peter Dohlman, şef al misiunii FMI pentru Grecia, arată că Grecia nu mai are un aranjament de împrumut cu Fondul, relaţia acestuia cu ţara concentrându-se acum pe două consultări formale în fiecare an, care acoperă probleme de ordin macroeconomic şi legate de sectorul financiar.

În plus, Grecia este acoperită de ceea ce este cunoscut drept programul de monitorizare post-program, în cadrul căruia se poartă o a doua discuţie anuală. Grecia datorează în prezent 7,7 miliarde drepturi speciale de tragere (9,4 miliarde de euro) FMI-ului, ţara fiind astfel al treilea mare debitor după Argentina şi Ucraina.

Potrivit lui Dohlman, există multe progrese care merită remarcate în cazul Greciei. „Ne aşteptăm ca creşterea să accelereze la aproape 2,5% în acest an de la aproximativ 2% în 2018“, arată oficialul FMI.

Oficialul FMI arată că şomajul ţării este în scădere, deşi este încă inacceptabil de ridicat, în special în rândul tinerilor. Guvernul îşi atinge ambiţioasele ţinte fiscale convenite cu statele membre ale UE, deşi nu fără costuri la nivelul creşterii.

Accesul la pieţe a fost restabilit de asemenea, cu două emisiuni de obligaţiuni guvernamentale de succes în acest an.

Se constată o normalizare şi în alte domenii, remarcă Dohlman. De exemplu, clienţii au acum libertatea de a-şi transfera banii la orice bancă din Grecia, iar băncile au returnat aproape în întregime finanţarea de urgenţă primită de la Banca Centrală Europeană. ìPe termen mediu, ne aşteptăm ca creşterea să se modereze treptat pe măsură ce economia atinge rata completă de ocupare a forţei de muncă.

Şi totuşi, arată oficialul FMI, Grecia rămâne o ţară care se confruntă cu un nivel ridicat de vulnerabilităşi şi o disciplină precară în ceea ce priveşte plăţile. Pe partea internă, există riscuri legate de presiunile de an electoral asupra politicilor. Există de asemenea riscuri fiscale legate de diverse cazuri în instanţă care atacă politici guvernamentale cheie. Pe partea externă, există riscuri legate de posibila înăsprire a condiţiilor financiare la nivel mondial sau o încetinire în continuare a creşterii din UE sau de pe pieţele emergente.

Cum poate Grecia confrunta aceste provocări? ìÎn primul rând, recomandăm politici menite să sporească flexibilitatea pieţei muncii şi să crească productivitatea şi competitivitateaî, arată şeful misiunii FMI pentru Grecia.

În al doilea rând, Grecia poate face mai mult pentru a susţine creşterea şi incluziunea socială prin îmbunătăşirea mixului de politici fiscale. Şi, în al treilea rând FMI îndeamnă guvernul ţării să ia măsuri sporite pentru a ìreparaî băncile, care se confruntă în continuare cu problema creditelor rele.

În cadrul unei reuniuni recente, miniştrii de finanţe din zona euro au convenit de asemenea că Grecia trebuie să facă eforturi suplimentare, scrie BBC. Aceştia au decis să aştepte în ceea ce priveşte lansarea de noi măsuri de reducere a datoriilor ţării convenite deja în principiu, dar condiţionate de realizarea de reforme, până când Grecia va face progrese suplimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO