Business Internaţional

FMI crede in relansarea economiei mondiale

19.09.2003, 00:00 22



Economia mondiala da semne de redresare, insa ritmul acestui proces de reabilitare este in continuare nesigur, motiv pentru care autoritatile trebuie sa actioneze cu prudenta, se arata in raportul semianual prezentat, joi, de Fondul Monetar International (FMI).



In raportul emis in cadrul reuniunii din Dubai, FMI a confirmat perpectivele de crestere cu 3,2% a economiei mondiale pentru anul acestea, in timp ce pentru anul viitor estimarile vizeaza o crestere de 4,1%.



Imbunatatirea climatului economic a fost favorizata, potrivit FMI, de rapida finalizare a operatiunilor din Irak si de o evolutie ascendenta inregistrata pe pietele de capital. Increderea mai mare in mediul de afaceri si reducerea ratelor de dobanda in Statele Unite si Europa au jucat de asemenea un rol important in acest sens.



"Nu exista insa certitudini privind ritmul sau vigoarea acestei cresteri ... masurile de politica monetara vor trebui indreptate spre mentinerea presiunilor inflationiste sub control, in timp ce politicile fiscale trebuie sa urmaresca consolidarea bugetara pe termen mediu," au afirmat oficialii FMI.



In timp ce in SUA masurile luate de administratia Bush au inceput sa dea rezultate, Europa nu si-a revenit total dupa "amorteala" din ultimii doi ani, conform declaratiei lui Kenneth Rogoff, economist sef in cadrul FMI. Pe de alta parte, perspectivele pentru Japonia, China si India sunt printre cele mai optimiste.



In capul listei intocmite de FMI se situeaza deficitele de cont curent si gradul mare de dependenta a economiilor lumii de rezultatele inregistrate in Statele Unite.



Desi economia americana inregistreaza una din cele mai puternice cresteri, problemele cauzate de deficitul bugetar si comercial ar putea avea un impact extrem de negativ asupra echilibrului celei mai mari economii a lumii, a apreciat Kenneth Rogoff. In ciuda faptului ca moneda americana a continuat sa se deprecieze, deficitul de cont curent al SUA este estimat a atinge 5,1% din PIB in 2003, cu o usoara scadere catre 4,7% in 2004. Luna trecuta deficitul a atins un nivel de 76,5 mld.$, ceea ce ce ridica deficitul bugetar la o valoare agregata de 400 mil. $.



De asemenea, FMI considera ca dolarul este inca supraevaluat iar masurile de ajustare nu trebuie sa duca la inrautatirea situatiei bugetare.



Scenariul proiectat de FMI pentru SUA vizeaza o crestere de 2,6% in 2003 si de 3,9% in 2004.



Pentru cele 12 tari care utilizeaza moneda euro prognozele FMI au fost mai pesimiste, vizand o expansiune a economiilor de numai 0,5% anul acesta si 1,9% anul viitor. Raportul a facut de asemenea referire si la economiile in curs de dezvoltare, a caror crestere a fost estimata la 5%.



In topul celor semnificative evolutii se situeaza economiile asiatice, de la care se asteapta anul acesta o crestere de 6,4%, iar anul viitor de 6,5%.



Analistii au indemnat autoritatile sa ia masuri pentru consolidarea pozitiilor fiscale si sa deruleze "reforme structurale agresive" pentru a incuraja cresterea.



"Nu este insa cazul sa fim prea multumiti. Recenta prabusire a discutiilor de la Cancun este o tragedie deoarece, in lipsa unei dezvoltari sustinute a comertului international, economia globala isi va incetini ritmul iar gradul de saracie va creste," a avertizat Rogoff.



Aceste probleme vor urma sa fie dezbatute acest weekend si in cadrul reuniunii Grupului celor 7 (G7), care cuprinde cele mai bogate tari ale lumii.



Este de asteptat ca presiunea exercitata de Uniunea Europeana si SUA asupra tarilor asiatice (in speta China si Japonia) sa se intensifice, pe fondul nemultumirilor privind subevaluarea fortata a monedelor acestor tari. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO