Business Internaţional

FMI: Economia mondială va avea nevoie de cel puţin 10 ani pentru a ieşi din criza începută în 2008

FMI: Economia mondială va avea nevoie de cel puţin 10 ani pentru a ieşi din criza începută în 2008

Foto: AFP

Autor: Marius Oncu

03.10.2012, 13:26 498

Germania va trebui să accepte o inflaţie mai ridicată, o întărire a puterii reale de cumpărare a populaţiei, ca parte a soluţiei la problema Europei, a spus Blanchard în interviul publicat miercuri. Chiar dacă atenţia este concentrată asupra Europei, Statele Unite au, de asemenea, probleme fiscale pe care trebuie să le rezolve, a adăugat el.

"Nu este încă un deceniu pierdut. Dar cu siguranţă de la începutul crizei va dura cel puţin un deceniu pentru ca economia să ajungă într-o situaţie acceptabilă. Japonia se confruntă cu o ajustare fiscală dificilă, a cărei rezolvare va dura decenii. China a reuşit, probabil, să oprească o creştere nesustenabilă a activelor şi are un avans economic mai lent, dar nu ne aşteptăm la o aterizare dură", a spus Blanchard.

Ajustarea din zona euro necesită un declin al preţurilor în sudul uniunii monetare şi majorarea acestora în statele din centru şi nord.

În privinţa crizei datoriilor, economistul-şef al FMI consideră că îndatorarea trebuie redusă, dar fără a afecta puternic creşterea.

"Dacă faci acest lucru prea încet, pieţele nu te iau în serios, iar dacă îl faci prea repede, omori economia. Pentru fiecare ţară trebuie găsită o cale individuală a consolidării", a spus el.

Integrarea zonei euro trebuie să devină mai puternică sau să se reducă, însă nu poate rămâne la nivlul actual, a afirmat oficialul.