Business Internaţional

FMI: Economia Ucrainei se va contracta cu 10% în 2022 din cauza invaziei lui Vladimir Putin. Perspectivele se vor înrăutăţi dacă Rusia nu se opreşte

FMI: Economia Ucrainei se va contracta cu 10% în 2022...

Autor: Alex Ciutacu

14.03.2022, 21:34 781

Economia Ucrainei se va contracta cu 10% în 2022 ca rezultat al invaziei lui Vladimir Putin, însă perspectivele s-ar putea înrăutăţi abrupt dacă Rusia nu se opreşte, potrivit unui nou raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), citat de BBC.

Raportul a fost pregătit înainte ca FMI să aprobe un sprijin de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina. Acesta avertizează că PIB-ul ar putea scădea cu 25-35%, o estimare realizată printr-o comparaţie cu alte economii care trec prin război, precum Irak sau Liban.

Ivanna Vladkova Hollar, şefa misiunii FMI din Ucraina, a declarat că autorităţile ucrainene exercită „un efort remarcabil” pentru a ţine economia şi sistemul financiar în picioare în timpul războiului.

Tot astăzi, Banca Mondială a anunţat că va aloca o finanţare suplimentară de 200 de milioane de dolari pentru a sprijini sistemul de servicii sociale pentru populaţia vulnerabilă din Ucraina, pe lângă sprijinul de 723 de milioane de dolari aprobat săptămâna trecută.

Asistenţa Băncii Mondiale face parte dintr-un pachet de sprijin cu o valoare totală de 3 miliarde de dolari, destinat Ucrainei în lunile următoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO