Business Internaţional

FMI este cu ochii pe sistemul bancar din umbră, care a ajuns aproape de valoarea PIB-ului global

FMI este cu ochii pe sistemul bancar din umbră, care a...

Autor: Liviu Popescu

03.10.2014, 00:03 1210
Autorităţile de reglementare în sec­to­rul financiar trebuie să acorde o atenţie spo­rită sistemului bancar din umbră (sha­dow banking), care a ajuns la aproxi­ma­tiv 60.000 mld. dolari la nivel mon­dial, deoarece repre­zin­tă un risc pentru stabi­litatea financiară glo­bală, iar monito­ri­za­rea acestui sector este necorespunzătoare, a avertizat Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Sistemul bancar din umbră este alcătuit din companii de intermediere financiară im­pli­cate în activitatea de creditare, cum ar fi fon­durile de hedging (cu capital de risc) şi fon­durile de private equity (capital privat), prin intermediul unor instrumente finan­ciare complexe, dar care nu sunt supuse niciunei reglementări.

„Sistemul bancar din umbră din SUA cuprinde între 15.000 şi 25.000 mld. dolari, în zo­na euro între 13.500 şi 22.500 mld. do­lari, în Japo­nia între 2.500 şi 6.000 mld. do­lari şi apro­ximativ 7.000 mld. dolari în econo­miile emer­gente“, potrivit raportului semestrial al FMI referitor la stabilitatea fi­nan­ciară la ni­vel mondial. Spre comparaţie, PIB-ul global a fost în 2013 de aproape 75.000 mld. dolari.

În SUA, sectorul bancar din umbră re­pre­zintă cel puţin o treime din riscul total sis­temic (măsurat ca pierderi extreme pen­tru sistemul financiar care apar cu pro­ba­bi­litate foarte mică), pondere apro­xi­ma­tiv ega­lă cu cea a băncilor oficiale. Riscurile cu care se confruntă zona euro şi Marea Bri­tanie din cauza sistemului bancar din umbră sunt mult mai mici decât cele provocate de băn­cile oficiale ceea ce reflectă faptul că multe dintre companiile prezente pe aceste pie­ţe se bazează mai mult pe finanţare ban­cară decât o fac cele din SUA.

Însă pe pieţele emergente activităţile unor astfel de com­panii de creditare financiară nonban­cară sunt în creştere.

Cu toate acestea, sistemul bancar din umbră are şi beneficii deoarece pe unele pieţe emergente amplifică accesul la împrumuturi, se mai arată în raportul FMI.

Pe unele pieţe emergente activitatea de creditare bancară se confruntă de multe ori cu constr‚ngerile autorităţilor de reglementare. În economiile avansate diferite fonduri de intermediere financiară nonbancară au luat locul băncilor în acordare de împrumuturi pe termen lung către sectorul privat. Sistemul bancar din umbră poate de asemenea să îmbunătăţească eficacitatea sistemului financiar prin creşterea lichidităţii de pe piaţă şi prin mai buna distribuire a riscurilor.

„Sectorul bancar din umbră tinde să ia av‚nt atunci c‚nd sunt impuse reglementări bancare stricte. El creşte şi c‚nd ratele reale ale dob‚nzii şi spread-ul randamentelor obligaţiunilor de stat sunt mici iar investitorii caută să obţină rentabilitate mai mare şi c‚nd există o cerere instituţională mare pentru active sigure, de exemplu de la companiile de asigurări şi fondurile de pensii“, a explicat Gaston Gelos, economistul-şef al Divizei de Analiza Financiară Globală a FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO