Business Internaţional

FMI: Nu mai acordaţi reduceri fiscale inutile şi începeţi să vă plătiţi datoriile

FMI: Nu mai acordaţi reduceri fiscale inutile şi...

Autor: Răzvan Botea

19.04.2018, 20:16 395

Datoriile globale totale însumează 164 trilioane de dolari, această valoarea fiind mai mare decât cea mai mare valoarea înainte să izbucnească criza financiară din 2008, a atras atenţia FMI (Fondul Monetar Internaţional), potrivit Financial Times.

FMI spune că sectoarele publice şi private au nevoie să scadă nivelul datoriilor urgent pentru a îmbunătăţi elasticitatea economiei globale şi pentru a oferi o plasă de siguranţă în cazul în care situaţia economică mondială se va deteriora.

„Stimulul fiscal pentru a susţine cererea nu mai este o prioritate”, a spus FMI miercuri într-un raport publicat.

Fondul Monetar Internaţional a avertizat autorităţile să înceteze să „mai ofere stimuli care nu sunt necesari, când activitatea economică deja are o direcţie ascendentă”  şi a cerut SUA să-şi recalibreze politica fiscală şi creşterea taxelor pentru a începe să scadă valoarea datoriei lor.

Împrumuturile la nivel global sunt la o valoarea aproape de două ori mai mare decât valoarea totală a bunurilor şi serviciilor dintr-un an şi cu 225% mai mare decât Produsul Intern Brut la nivel global.

Jumătate din datoria globală aparţine unora dintre cele mai puternice economii ale planetei: SUA, China şi Japonia.

FMI este îngrijorat că un dezechilibru în sectorul privat ar putea declanşa o altă criză financiară, pe măsură ce debitorii vor strânge cureaua simultan.

„În cazul unei crize financiare, o slabă poziţie fiscală va mări impactul şi durata viitoarei recesiuni, pe măsură ce abilitatea de a contracara politicile fiscale ciclice este redusă”, a spus FMI.

Cu economia mondială într-o creştere puternică, FMI a recomandat ţărilor cum ar fi SUA să înceteze să mai ofere taxe mici şi să diminueaza cheltuielile publice care stimluează creşterea şi să încerce să minimizeze povara sectorului public astfel încât ţările să aibă mai mult spaţiu de manevră într-o posibilă viitoare criză financiară.

Problema datoriilor nu este numai a ţărilor cu economie foarte dezvoltată, chiar şi ţările cu un venit mediu au un nivel mai mare de datorii faţă de cel din momentul crizei datoriilor din anii ’80.

„Lăudaţii” Fondului Monetar Internaţional au fost Germania şi Olanda, despre care FMI a spus că au un „spaţiu fiscal amplu” care încurajează investiţiile publice şi cele în infrastructură şi asigură o sustenabilitate a economiei lor pe termen lung.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO