Business Internaţional

FMI pierde clienti in Est: Bulgaria prefera sa vanda euroobligatiuni, iar Ungaria se descurca si fara banii din ajutorul financiar international

FMI pierde clienti in Est: Bulgaria prefera sa vanda euroobligatiuni, iar Ungaria se descurca si fara banii din ajutorul financiar international

FOTO: Reuters

08.10.2009, 23:30 70

Impulsionate de guvernele tehnocrate instalate la putere inultimele luni, Bulgaria si Ungaria au reusit prin masuri dure saresusciteze economia si sa arate ca Europa Centrala si de Est isipoate reveni pe cont propriu, fara a mai apela la ajutorinternational.

Guvernul de la Sofia, condus de Boiko Borisov din iulie 2009,s-a miscat repede si a reusit sa previna o scadere economicaputernica fara a recurge la ajutoare internationale.

Bulgaria va prefera sa vanda euroobligatiuni decat sa solicitecredite de la FMI sau de la Banca Mondiala, in eventualitatea incare se va confrunta cu un deficit de finantare, a declaratministrul bulgar de finante, Simeon Djankov, scrie Bloomberg.

Finantarea de pe pietele de capital, maiavantajoasa

"Contractarea unor imprumuturi de pe pietele mondiale de capitaleste mult mai avantajoasa, deoarece marja CDS-urior Bulgariei(instrumente derivate pentru transferul riscului de credit - n.r.)a scazut de la 7% la 1,85%", a explicat Djankov, adaugand ca"guvernul de la Sofia ar trebui sa ia in considerare majorareacheltuielilor publice la mijlocul lui 2010, daca revigorareaeconomica va trimite veniturile bugetare la un nivel mai ridicatdecat cel estimat".

Autoritatile bulgare se straduiesc sa echilibreze bugetul destat aferent anului acesta si anului viitor, modalitate prin caresi-ar creste sansele de a adera la mecanismul ERM-2, anticamerazonei euro, a mai spus Djankov.

Bulgaria ar putea inregistra un deficit bugetar de circa 0,5%din PIB anul acesta si de 2% anul viitor, potrivit estimarilorrealizate de FMI. Guvernul de la Sofia se asteapta ca economiatarii sa se contracte cu 6,3% in 2009 si cu 2% in 2010.

Al doilea trimestru a adus un declin economic de 4,9%,amplificat de scaderea cererii pentru exporturile tarii si deblocarea fluxurilor de investitii.

Bulgaria se grabeste sa intre in ERM-2

Bulgaria va depune o cerere de intrare in mecanismul ERM-2undeva intre 30 noiembrie 2009 si 31 ianuarie 2010, acesta fiindtermenul-limita acordat statelor membre pentru depunerearapoartelor privind programele de convergenta, a mai spus ministrulde finante de la Sofia.

Aderarea la ERM-2 ar aduce Bulgaria, considerata cea mai saracatara din Uniunea Europeana, mai aproape de zona euro si deprotectia Bancii Centrale Europene.

Bulgaria, dar si tarile baltice au fost nevoite sa rezistepresiunilor de a-si deprecia monedele nationale, dupa ce recesiuneasi-a spus cuvantul si in Est.

Pe de alta parte, Ungaria, care toamna trecuta a fost primulmembru al Uniunii Europene ce a primit un imprumut de la FMI pefondul unui declin economic abrupt, a inceput treptat sa-si revina.Ungaria a reusit sa evite colapsul financiar si nu mai are nevoiede ajutorul de la FMI, insa tara nu si-a revenit complet inca sitrebuie sa-si echilibreze bugetul pentru a putea adopta monedaeuro, a declarat premierul ungar Gordon Bajnai, scrie agentia depresa Thomson Reuters.

Bajnai a afirmat de asemenea ca actuala criza a dovedit inca odata statutul de "centura de siguranta" al monedei euro.

Resuscitare economica prin masuri deausteritate

Instalat in fruntea guvernului de la Budapesta in aprilie,Bajnai a reusit prin masuri de austeritate la nivelul sectoruluipublic si al politicii fiscale sa refaca credibilitatea in ochiiinvestitorilor straini.

Premierul ungar a explicat ca Ungaria va demara negocierile deintrare in mecanismul ERM-2 abia atunci cand piata se va revigora,forintul se va stabiliza si semnele de revenire economica vor ficerte.

Economia Ungariei va ramane in recesiune si in 2010, chiar dacaaceasta se va reduce de la 6,5% la 0,5% anul urmator, potrivitestimarilor Consiliului Bugetar de la Budapesta.

Incheierea unui acord de creditare cu FMI aduce statelorinteresate o serie de conditii stricte pe care institutiainternationala le impune in ceea ce priveste politica fiscala sibugetara.

Acesta este poate si unul dintre motivele pentru care Bulgaria,spre exemplu, evita sa se imprumute de la FMI.

Ce masuri a luat guvernul lui Gordon Bajnai(Ungaria)

  • A redus contributiile sociale platite de angajatori.
  • Reduce cheltuielile bugetare cu 4,75 mld. euro in 2009 si2010.
  • A majorat in iulie taxa pe valoarea adaugata de la 20% la25%.
  • A micsorat impozitul pe venit pana la 17%.
  • A inghetat ajutoarele sociale pentru urmatorii doi ani.

Ce masuri a adoptat guvernul lui Boiko Borisov(Bulgaria)

  • A redus cheltuielile bugetare cu 15%.
  • A decis inghetarea pensiilor si a salariilor bugetarilor.
  • A amanat proiectele foarte costisitoare de investitii.
  • A redus taxa pe valoarea adaugata (TVA) de la 20% la 18%.
  • A hotarat privatizarea a 15% din companiile energetice de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO