Business Internaţional

FMI: Preţurile alimentelor ar putea rămâne la niveluri ridicate record pentru mai mult timp

Autor: Cojocaru Bogdan

04.03.2011, 13:43 26

Fondul Monetar Internaţional (FMI) apreciază că preţurilealimentelor s-ar putea menţine mai mult timp la niveluri ridicaterecord deoarece agricultorii au nevoie de câţiva ani pentru amajora producţia îndeajuns pentru a acoperi cererea în urcare,transmite Bloomberg.

Veniturile în creştere din statele în curs de dezvoltare auîncurajat creşterea cererii pentru produse din carne şi lapte, ceeace a dus la majorarea necesarului de cereale pentru hrănireaanimalelor şi de teren pentru păşunat.

Totodată, creşterea cererii pentru biocombustibili şi condiţiilemeteo nefavorabile agriculturii au limitat oferta de alimente.

"Creşterea ofertei ar putea răspunde preţurilor ridicate, aşacum s-a întâmplat în deceniile anterioare, reducând presiunile depe pieţele de alimente, însă pentru aceasta va fi nevoie de timp,de o perioadă care se va măsura în ani, nu luni", notează analiştiiFMI.

Indicele preţurilor alimentelor la nivel global, calculat deOrganizaţia pentru Alimente şi Agricultură a ONU, a urcat la unnivel record în februarie, în condiţiile în care toate componentelereferitoare la alimente, cu excepţia celei pentru zahăr, aucrescut. Scumpirea alimentelor şi corupţia autorităţilor auprovocat tensiuni sociale şi politice în Africa de Nord şi OrientulMijlociu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO