Business Internaţional

FMI prezice o creştere mai lentă a economiei mondiale. SUA, şi nu Europa, sunt principala sursă de risc

FMI prezice o creştere mai lentă a economiei mondiale. SUA, şi nu Europa, sunt principala sursă de risc

Germania, motorul economic al Europei, va avea anul viitor o creştere de 1,4%. Franţa ar trebui să-şi revină cu un plus de 1% după ce a cochetat în acest an cu recesiunea. În cazul României, Fondul Monetar Internaţional nu a modificat prognoza, anticipând pentru acest an o creştere economică de 2% şi de 2,2% în 2014.

Autor: Anca Dumitrescu

08.10.2013, 19:42 186

FMI a redus estimările referitoare la creşterea economiei mondiale pentru acest an şi 2014, precum şi cele privind Statele Unite, din cauza evoluţiilor dezamăgitoare din ţările emergente şi a incertitudinilor bugetare şi monetare din SUA, dar a îmbunătăţit previziunile pentru zona euro, transmite AFP.

„Creşterea economică mondială este lentă şi nu pot fi excluse noi crize“, se arată în raportul semestrial al FMI, în care Europa nu pare a fi principala sursă de îngrijorare.

PIB-ul mondial ar urma să avanseze în acest an cu 2,9% şi cu 3,6% în 2014, cu 0,3 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte sub ritmul anticipat în luna iulie de FMI. Fondul a îmbunătăţit pentru 2013 previziunea pentru zona euro cu 0,1 puncte, la o contracţie de 0,4%, şi a menţinut-o pe cea aferentă anului viitor la o creştere de 1%, remarcând rezistenţa economiilor germană şi franceză.

Germania va înregistra în acest an un avans economic de 0,5% (în loc de 0,3%), anticipează FMI, iar anul viitor de 1,4% (în loc de 1,3%). Franţa va reuşi să evite recesiunea în acest an cu o creştere de 0,2%, potrivit FMI, care anticipa anterior o contracţie de 0,1%. Anul viitor, a doua mare economie a zonei euro va avansa cu 1% (în loc de 0,9%).

Ţările emergente din Europa, în care FMI include şapte ţări membre ale Uniunii Europene, între care şi România, şi două din afara acesteia vor continua în 2013-2014 o redresare moderată, dar o recesiune prelungită în zona euro ar fi un risc major pentru aceste economii, notează autorii raportului. Activităţile economice au accelerat în primul semestru în Europa emergentă datorită condiţiilor financiare mai favorabile, oferite de relaxarea monetară şi îmbunătăţirea finanţării externe, subliniază raportul. FMI anticipează pentru această regiune o creştere economică de 2,25% în 2013 şi de 2,75% anul viitor, estimări nemodificate faţă de cele din aprilie.

Slovacia, Slovenia, Estonia şi Republica Cehă sunt incluse în categoria ţărilor avansate.

FMI notează că diferenţele dintre statele din Europa emergentă sunt importante, cu o creştere puternică în Turcia şi ţările baltice, o redresare în curs în Europa de Sud-Est şi Ungaria şi continuarea încetinirii în Polonia. Turcia va înregistra potrivit raportului o creştere a PIB de 3,8% în acest an şi de 3,5% în 2014. În Polonia, creşterea va încetini la 1,25% în 2013, dar se va accelera la 2,25% în 2014, economia ţării fiind influenţată de problemele din zona euro. Economia Ungariei va urca timid în acest an, cu un avans de 0,2%, urmat de o creştere de 1,25% anul viitor. Bulgaria va înregistra în 2013 o creştere economică de 0,5%, iar anul viitor de 1,6%.

În cazul Statelor Unite, FMI anticipează că vor fi cu certitudine motorul creşterii mondiale, dar economia va fi constrânsă de tăierile bugetare masive, în lipsa unui acord în Congres. Din acest motiv, FMI a redus estimarea pentru acest an la 1,6%, şi cu 0,2 puncte, la 2,6% pen­tru 2014. FMI avertizează că paralizia bugetară care afectează Statele Unite de o săptămână ar putea fi foarte dureroasă dacă se va prelungi. Fondul este îngrijorat şi de repercusiunile re­strângerii achiziţiilor de obligaţiuni de către Re­zerva Federală ame­ricană, care riscă să accen­tueze retragerile de capital din ţările emer­gente. Impactul ar putea fi cu atât mai mare cu cât China şi un număr tot mai mare de eco­nomii emergente ajung la capătul unui ciclu de creştere economică puternică. Comparativ cu estimările din luna iulie, FMI a redus prog­noza pentru 2013 privind evo­luţia economiei Chinei cu 0,2 puncte, la 7,6%, iar pentru anul vii­tor cu 0,4 puncte, la 7,3%. Fondul a redus esti­marea de creştere a economiei Indiei cu 1,8 puncte, la 3,8% în 2013. Pentru Rusia, esti­marea a fost micşorată cu un punct procentual, la 1,5%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.10.2013

AFACERI DE LA ZERO