Business Internaţional

FMI reduce estimările de creştere a economiei globale, din cauza petrolului, dolarului şi Braziliei

FMI reduce estimările de creştere a economiei globale,...

Autor: Anca Dumitrescu

19.01.2016, 12:45 674

Economia globală va avansa cu 3,4% în acest an, anticipează FMI în raportul revizuit referitor la Perspectiva Economiei Mondiale publicat marţi, sub ritmul de 3,6% anticipat în octombrie, transmite Reuters.

Fondul se aşteaptă ca economia mondială să înregistreze un avans de 3,6% în 2017, faţă de estimarea de 3,8% publicată în urmă cu trei luni.

"Anul care vine va fi un an cu provocări mari, iar decidenţii trebuie să se gândească cum să reziste pe termen scurt şi la soluţii de stimulare a creşterii, dar este vorba şi despre perspectivele pe termen lung", afirmă economistul şef al FMI, Maurice Obstfeld, într-un articol care însoţeşte raportul.

Potrivit FMI, economia globală a avansat anul trecut cu 3,1%, cel mai lent ritm după recesiunea din 2009. Creşterea pieţelor emergente şi a statelor aflate în dezvoltare a încetinit în 2015 pentru al cincilea an consecutiv.

Riscurile din economia mondială sugerează creştere mai lentă, iar lumea se confruntă cu trei mari ajustări, încetinirea pieţelor emergente, trecerea Chinei de la o creştere susţinută de exporturi şi producţie la una alimentată de consum şi renunţarea treptată de către Rezerva Federală a Statelor Unite la politica dobânzilor ultra-scăzute.

FMI avertizează că creşterea economiei mondiale poate fi deviată de la parcursul normal dacă aceste probleme nu sunt administrate corect.

Perspectiva de încetinire a creşterii mondiale şi turbulenţele din pieţe umbresc Forumul Economic Mondial care are loc în această săptămână la Davos, la care vor fi prezenţi directorul general al FMI Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, guvernatorul Băncii Japoniei, Haruhiko Kuroda, şi guvernatorul băncii centrale din India, Raghuram Rajan, alături de peste 2.500 de oficiali, şefi de companii, investitori şi membri ai mediului universitar.

"Nu îmi pot imagina că la Davos nu se va vorbi foarte mult despre starea economiei mondiale", a declarat Edmund Phelps, laureat al unui premiu Nobel în economie, care predă la Universitatea Columbia şi va participa la Davos.

Unul dintre motivele înrăutăţirii perspectivelor mondiale este revizuirea în scădere a estimărilor de creştere economică în ţările emergente. FMI a redus prognoza pentru aceste economii de la un avans de 4,5% anticipat în octombrie la unul de 4,3%. Potrivit Fondului, în regiunile emergente economia a crescut cu 4% în 2015.

Analiştii FMI au menţinut prognoza pentru economia Chineză la 6,3% pentru 2016. În cazul Braziliei, estimarea a fost redusă cu 2,5 puncte procentuale, la o contracţie de 3,5% în 2016.

Pentru Rusia, Fondul se aşteaptă la o contracţie de 1% în acest an, în timp ce în octombrie anticipa un declin de 0,6%.

În cazul economiilor dezvoltate, FMI prognozează o continuare a redresării, modestă şi inegală.

Fondul a redus estimarea privind avansul din SUA în acest an, de la 2,8% la 2,6%, cu un impact al dolarului puternic asupra producţiei, în timp ce preţurile scăzute ale petrolului vor limita investiţiile de capital.

FMI a îmbunătăţit prognoza referitoare la zona euro cu 0,1 puncte pentru acest an, la o creştere de 1,7%.

Instituţia a menţinut estimarea privind avansul economic al Japoniei în 2016 la 1% şi cea referitoare la Marea Britanie la 2,2%.

FMI a reiterat apelul ca politica monetară să rămână relaxată în ţările dezvoltate, iar guvernele să crească cheltuielile publice acolo unde este posibil şi să continue reformele structurale.

Pe fondul valului de refugiaţi din Siria, este esenţial ca ţările europene să ajute migranţii să se integreze în economiile lor, pentru a tempera temerile legate de excluziunea socială şi costurile bugetare pe termen lung şi pentru a profita de posibilele avantaje pe termen lung ale venirii acestora, consideră analiştii FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO