Business Internaţional

FMI salută cea mai sincronizată şi mai cuprinzătoare creştere economică din ultimii opt ani. Economia mondială va creşte estimativ cu 3,9% anul acesta şi în 2019

Marea Britanie a primit o prognoză mai slabă pentru 2019. Brexitul o împiedică să se bucure de accelerarea globală.

Marea Britanie a primit o prognoză mai slabă pentru 2019. Brexitul o împiedică să se bucure de accelerarea globală.

Autor: Bogdan Cojocaru

23.01.2018, 00:05 435

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a salutat „cea mai sincronizată şi mai cuprinzătoare creştere economică globală de după 2010“ şi a îmbunătăţit prognozele de creştere pentru 2017, 2018 şi 2019, scrie Financial Times.

Un element pozitiv luat în calcul în noile estimări este reforma fiscală a lui Donald Trump, preşedintele SUA. Reducerea impozitelor va încuraja companiile să investească. 

Estimările noi au fost publicate în ajunul deschiderii Forumului Economic Mondial de la Davos, unde invitat este şi Trump. Prin prisma problemelor din deceniul de după criza financiară globală din 2008-09, cele mai recente proiecţii ale FMI arată că perspectiva economică a acestui an şi a celui care urmează va fi probabil cea mai bună de la începutul deceniului.

Economia mondială va creşte cu 3,9% anul acesta şi în 2019, proiecţie mai bună cu 0,2 puncte procentuale decât cea anterioară, din toamnă, pen­tru amândoi anii. La pers­pectiva mai bună con­tribuie evoluţia econo­mii­lor din SUA şi din zona euro.  Pentru SUA, FMI a ridicat proiecţia de creştere pentru 2018 de la 2,3% la 2,7% şi a majorat cu 0,6 puncte procentuale, la 2,5%, estimarea pentru 2019. Până în 2020, spun specialiştii de la FMI, efectul total al reducerilor de taxe promovate de Trump va fi stimulat economia cu 1,2%. După aceea se va evidenţia eforturile de a reface bugetul guvernului. De reforma fiscală americană vor beneficia şi Canada şi Mexic. Acestea vor exporta mai mult în cea mai mare economie a lumii.

Latura negativă a acestui aspect este că cererea mai mare pentru importuri în SUA va pune presiuni şi mai mari pe Acordul de comerţ liber nord-american pe care Trump caută să-l renegocieze.

FMI şi-a îmbunătăţit şi prognozele pentru zona euro, la 2,2% în acest an şi la 2% în 2019, pentru a reflecta datele încurajatoare, încrederea aflată la niveluri record şi semnele că revenirea se autosusţine. Dintre economiile mari europene, doar Marea Britanie a primit o prognoză mai slabă, pentru 2019. Incertitudinile create de Brexit împiedică această ţară să se bucure de accelerarea globală.

FMI apreciază că riscurile sunt în echilibru pentru următorii doi ani, existând posibilitatea unui impuls economic şi mai puternic, dar şi cea ca înăsprirea politicilor monetare să provoace un val de retrageri de pe pieţele financiare care ar putea descuraja investiţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO