Business Internaţional

FMI: Scăderile economice ar fi fost de trei ori mai grave fără schemele guvernamentale de stimulare. Efectele pandemiei pot fi mai mici decât criza din 2008

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

06.04.2021, 16:12 145

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că, fără programele guvernamentale de susţinere, scăderile suferite de economia globală ar fi fost de trei ori mai grave, conform CNBC.

„Mulţumită unui set de politici fără precedent, recesiunea declanşată de COVID-19 ar putea avea efecte mai mici decât criza financiară din 2008”, estimează organizaţia, adăugând că măsurile lansate de guverne au rezultat într-o creştere economică de 6%.

Produsul intern brut (PIB) global a înregistrat o scădere de aproximativ 3,3% în 2020.

FMI prevede o creştere de 6% a economiei globale din 2021, de la 5,5% în prima lună a anului. De asemenea, PIB-ul global ar putea raporta un plus de 4,4% în 2022, peste ultima estimare de 4,2%.

Ultimele stimulente fiscale din Statele Unite şi programele de vaccinare sunt printre factorii care au influenţat optimismul instituţiei cu sediul în Washington DC.

„Totuşi, peisajul actual prezintă provocări imense în ceea ce priveşte ritmul de recuperare al ţărilor”, spune Gita Gopinath, principalul economist al FMI.

Economiile dezvoltate ar putea creşte anul acesta cu 5,1%, Statele Unite urmând să înregistreze un plus de circa 6,4%. Între timp, economiile emergente ar putea creşte cu 6,7%.

„Inegalitatea veniturilor va continua să persiste întrucât muncitorii tineri şi cei cu pregătire modestă rămân afectaţi atât în pieţele dezvoltate cât şi cele emergente şi economiile în curs de dezvoltare”, a adăugat Gopinath.

Drept rezultat, FMI sugerează guvernelor să furnizeze în continuare ajutoare fiscale, cu precădere în sistemul de sănătate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO