Business Internaţional

FMI: Sectorul bancar global va trebui să refinanţeze în următorii doi ani datorii de 3.600 mld.dolari

Autor: Oncu Marius Gheorghe

13.04.2011, 17:37 88

Sectorul bancar global va trebui să refinanţeze în următorii doiani datorii de 3.600 de miliarde de dolari, cea mai acută nevoie defonduri fiind înregistrată de instituţiile de credit din Irlanda şiGermania, a anunţat, miercuri, Fondul Monetar Internaţional (FMI),citat de Reuters.

"Această nevoie de fonduri a băncilor se suprapune unui necesarmai ridicat de refinanţare al statelor, intensificând competiţiapentru resurse financiare limitate", se arată într-un raport al FMIprivind stabilitatea sistemului financiar mondial.

Băncile din Europa au nevoie de rezerve mai mari de capitalpentru a redobândi încrederea investitorilor şi pentru a reduceriscul unei noi crize financiare, consideră analiştii Fondului.

Per ansamblu, stabilitatea sistemului financiar mondial s-aîmbunătăţit în ultimele şase luni, iar principala provocare înurmătoarea perioadă va fi finanţarea băncilor şi statelor, mai alesîn statele vulnerabile din zona euro.

Instituţiile financiare din SUA şi-au constituit rezerve decapital în 2009, după o serie de teste de stres derulate deautorităţi, în timp ce în Europa băncile trebuie să atragă "unvolum semnificativ de capital" pentru a redobândi accesul pepieţele financiare, notează Fondul.

Băncile europene nu vor reuşi să obţină toate fondurile necesarede pe pieţele financiare, iar în unele situaţii vor trebui folosiţibani publici, se arată în raport. De asemenea, instituţiile decredit ar putea diminua dividendele, păstrând o parte mai mare dinprofit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO