Business Internaţional

FMI şi-a trimis la Bucureşti directorul pentru Europa ca să vadă cât de sănătoasă este economia românească

FMI şi-a trimis la Bucureşti directorul pentru Europa...

Autor: Raluca Ghinea

04.12.2015, 10:02 575

"Poul Thomsen, director al Departamentului European al FMI, va efectua o vizită la Bucureşti pe 4 decembrie 2015, ca parte a vizitelor sale regulate în ţările din regiune. El are programate întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Dacian Cioloş, guvernatorul Mugur Isarescu şi alţi omologi, pentru a discuta despre evoluţiile şi perspectivele economice şi politicile viitoare", a declarat reprezentantul rezident al FMI în România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, într-o informare transmisă vineri.

Thomsen a fost negociatorul FMI pentru România în 1997, când guvernul Victor Ciorbea a închis minele. 

Administraţia Prezidenţială a anunţat joi că preşedintele Klaus Iohannis va avea vineri, de la ora 10.00, o întâlnire cu Thomsen, aceasta fiind prima întrevedere dintre oficialul FMI şi şeful statului.

Discuţiile au loc în contextul în care fostul Guvern condus de Victor Ponta intenţiona să solicite un nou Acord cu Fondul Monetar Internaţional, însă vizita delegaţiei FMI din luna octombrie a fost marcată de incertitudine cu privire la şansele unui astfel de demers.

Klaus Iohannis a avut, pe 20 octombrie, o întâlnire cu delegaţia FMI, în urma discuţiilor Administraţia Prezidenţială anunţând că există serioase rezerve că România îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line.

În condiţiile în care "există serioase rezerve că România îndeplineşte condiţiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line", în cadrul întrevederii cu delegaţia FMI, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la vulnerabilităţile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor.

La finalul lunii septembrie, fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici anunţa că România va cere în mod oficial FMI, în acest an, încheierea unui nou acord de împrumut, iar negocierile se vor concentra pe implementarea de reforme structurale, şi nu pe deficitul bugetar.

Delegaţia FMI a plecat din România pe 21 octombrie, transmiţând că încurajează Guvernul să implementeze guvernarea corporativă "în manieră acoperitoare" şi să impulsioneze mediul privat să se implice în întreprinderile de stat, prin privatizări, dar avertizează că progresele către convergenţa economică vor fi lente fără a moderniza infrastructura de transport.

Fondul a recomandat, totodată, ca politica monetară să nu fie relaxată imediat, având în vedere relaxarea fiscală expansivă din 2016, creşterea rapidă a salariilor şi incertitudinile de pe pieţele financiare globale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO