Business Internaţional

FMI si Banca Mondiala: Ce doriti voi, domnilor anti-globalizare?

21.08.2001, 00:00 59



Fondul Monetar International si Banca Mondiala au fost de acord sa poarte discutii publice cu activistii organizatiilor antiglobalizare, cu ocazia intrunirii anuale a reprezentantilor celor doua institutii ce va avea loc luna viitoare la Washington.

Dezbaterea, care se va tine probabil in toiul manifestatiilor ce vor atrage zeci de mii de protestatari in capitala Statelor Unite, ar putea reprezenta un moment de referinta in disputa intelectuala asupra mondializarii economiei.

Raspunzand solicitarilor unei coalitii ce reuneste patru grupuri anti-globalizare, Banca Mondiala si FMI au anuntat ca in principiu sunt fericite sa se intalneasca cu manifestantii intr-o dezbatere publica, relateaza Financial Times.

"O discutie cu un public informat asupra economiei globale este necesara cu siguranta", se arata intr-o scrisoare comuna a sefului departamentului de relatii externe al FMI, Tom Dawson si a omologului sau de la Banca Mondiala, Mats Karlsson.

Dar oficialii celor doua institutii au adaugat ca o dezbatere va fi posibila doar daca manfestantii anti-globalizare renunta la violenta si accepta un dialog constructiv si civilizat.

"In trecut, din nefericire, nu prea s-a pus problema unor discutii civilizate in astfel de cazuri", se mai afirma in scrisoare. Dawson a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca o asemenea dezbatere "nu trebuie sa devina un forum pentru cascadorii publice si demonstratii violente".

De altfel, pentru a limita perturbarile produse de manifestanti in Washington, cele doua institutii au decis sa scurteze perioada intrunirii la numai doua zile, de la obisnuita saptamana de dezbateri.

Totusi, Dawson a precizat ca nici Banca, nici FMI nu au solicitat statelor membre sa diminueze marimea delegatiilor si nici nu le vor cere sa limiteze plimbarile prin oras.

Propunerea a venit din partea a patru organizatii din Statele Unite care se opun procesului de globalizare si liberalizarii comertului si solicita o reforma radicala a Fondului Monetar si a Bancii Mondiale. Cele patru grupuri sunt: Global Exchange, Jobs With Justice, 50 Years is Enough si Essential Action.

In scrisoarea acestora se afirma: "Am dori sa invitam oficialii institutiilor financiare la o serie de dezbateri publice pe teren neutru, care vor fi moderate de jurnalisti independenti".



Pregatiri politienesti

Politia din Washington DC va mobiliza aproximativ 6.000 de ofiteri, care se vor alatura agentilor de securitate federali in incercarea de a proteja atat delegatii, cat si afacerile locale de demonstrantii care sunt asteptati luna viitoare in capitala SUA.

Charles Ramsey, seful politiei din Districtul Columbia, a declarat saptamana trecuta ca peste 100.000 de protestatari din intreaga lume s-ar putea indrepta spre oras, a€oimpreuna" cu cei 15.000 de delegati.

Fortele de politie din Washington au solicitat sprijinul omologilor din state indepartate, precum Carolina de Sud sau New York. Dar acestia nu au promis ca vor veni, decat daca guvernul Statelor Unite le va suporta cheltuielile de deplasare, a mai spus Ramsey.



Gard de trei metri pentru protectie

Una dintre masurile avute in vedere de politistii americani o reprezinta construirea unor baricade inalte de trei metri pentru a proteja zona din jurul Casei Albe si sediilor FMI si Bancii Mondiale.

De asemenea, departamentul de politie isi antreneaza ofiterii pentru tehnici de lupta stradala si stoparea violentelor si ii va echipa cu echipament de protectie impotriva flacarilor si extinctoare.

Reactii la planurile politiei au aparut deja. Protestatarii au purtat pancarte cu inscriptii de genul: "Nu construiti un nou zid al Berlinului in Washington" sau "Anulati datoriile, nu vocile noastre".

Manifestantii anti-globalizare s-au bucurat de un prim succes, odata cu anuntarea deciziei de scurtare a duratei intrunirii mixte FMI-Banca Mondiala. "Au inceput sa simta presiunea miscarilor noastre, deci noi privim aceasta hotarare ca pe o victorie", spune Rick Rowden, unul dintre protestatari.

Cu toate acestea, activistii se tem de faptul ca limitarea perioadei de discutii va reduce sansele uneor discutii cu adevarat constructive intrre manifestanti si reprezentantii institutiilor.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO