Business Internaţional

FMI sparge şampania: În ciuda tendinţelor populiste, Brexitului, avertismentelor legate de Trump şi a altor zeci de probleme aflate la orizont, creşterea economică globală va fi cea mai puternică din ultimii 7 ani

FMI sparge şampania: În ciuda tendinţelor populiste,...

Autor: Alex Ciutacu

22.01.2018, 17:30 272

Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă la „cea mai extinsă creştere economică globală sincronizată din 2010”, în timp ce elita globală de economişti ajunge la Forumul Economic Mondial ce se desfăşoară în Davos, Elveţia, potrivit Financial Times.

Instituţia lasă în urmă problemele deceniului, care au început în perioada 2008-2009 odată cu criza mondială, şi îşi actualizează predicţia perspectivelor economice pentru anul acesta şi pentru anul următor, prezentând cele mai bune perspective de la începutul deceniului.

Starea de bine a executivilor care se îndreaptă spre staţiunea elveţiană este una mai pozitivă decât era în orice moment de dinaintea boom-ului înregistrat în perioada pre-criză, în urmă cu 10 ani.

FMI spune că redresarea globală acum în curs de desfăşurare este cea mai puternică din ultimii şapte ani, cu o creştere în anul trecut în 120 de ţări reprezentând trei sferturi din producţia mondială.

Predicţiile arată o creştere globală de 3,9% pentru anul acesta şi pentru anul următor, după ce au fost crescute cu 0,2% pentru ambii ani, în urma efectelor înregistrate de Statele Unite şi în urma noilor perspective ale zonei euro.

După discursul lui Donald Trump de vineri, FMI a crescut predicţia de creştere pentru Statele Unite de la 2,3% la 2,7% şi a adăugat un plus de 0,6% predicţiei pentru 2019, aceasta ajungând acum la 2,5%.

Până în 2020, transmite instituţia, reducerile de impozite din Statele Unite vor creşte economia ţării cu 1,2%, deşi există o şansă de stagnare în anii următori, pentru ca finanţele publice ale statului să îşi revină.

Canada şi Mexic vor fi, de asemenea, beneficiare în urma revoluţiei fiscale din Statele Unite, având posibilitatea de a exporta mai mult către americani, a căror cerere de piaţă este din ce în ce mai ridicată.

Totuşi, creşterea exporturilor către Statele Unite ar pune presiune pe NAFTA ( n.r: Tratatul Nord-American de Comerţ Liber), pe care Donald Trump întârzie să-l renegocieze.

 De asemenea, FMI a revizuit predicţiile pentru Europa, adăugând o creştere de încă 0,3% pentru ambii ani, ceea ce rezultă în creştere estimată de 2,2% în 2018, şi de 2% în 2019.

Singura ţară din Europa pentru care predicţiile actualizate înfăţişează o scădere de 0,1% faţă de predicţia anterioară, este Marea Britanie, care ar putea înregistra o creştere de doar 1,5%.

FMI a notat că regiunea cu cea mai rapidă creştere economică la nivel global este Asia, condusă de China şi India. „Această regiune continuă să reprezinte mai mult de jumătate din creşterea pe plan mondial”.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO