Business Internaţional

FMI-ul a greşit când a sfătuit economiile bogate să urmeze cura de austeritate înainte să-şi fi revenit din criză

FMI-ul a greşit când a sfătuit economiile bogate să...

Autor: Daniela Stoican

05.11.2014, 12:22 789

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a ignorat propria analiză şi a împins ţările bogate să-şi reducă cheltuielile la prea scurt timp după criza financiară mondială, a afirmat auditorul intern al FMI-ului, scrie CNBC.

FMI-ul, îngrijorat de nivelul ridicat al datoriei şi de deficitele bugetare mari, a cerut unor ţări precum Germania, SUA şi Japonia să ia măsuri de austeritate în perioada 2010-2011, înainte ca economiile lor să îşi fi revenit complet din criză.

În acelaşi timp FMI-ul a promovat politici de relaxare monetară pentru a susţine creşterea şi pentru a stimula cererea în economiile avansate, ignorând iniţial posibilele efecte negative pentru pieţele emergente, arată Biroul de Evaluare Independentă (IEO) al FMI într-un raport care analizează modalitatea de răspuns la criză a Fondului.  

„Acest mix de politici nu a fost foarte eficient în a promova revenirea economică şi a exacerbat efectele adverse asupra altor pieţe”, scrie IEO.

Abia în 2012 FMI-ul a recunoscut că a subestimat cât de mult tăierile bugetare ar putea afecta creşterea şi a recomandat ca politicile de austeritate să fie implementate într-un ritm mai lent. Dar auditorul FMI notează că problema a fost identificată de Fond încă dinaintea crizei.

Directorul general al FMI Christine Lagarde a declarat că recomandările FMI au fost rezonabile având în vedere informaţiile şi estimările de creştere economică din 2010.

„Cred cu putere că recomandarea făcută economiilor cu o creştere rapidă a datoriilor să se îndrepte spre o consolidare chibzuită a fost decizia potrivită”, a afirmat Lagarde. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO