Business Internaţional

Fondatorul Daewoo, condamnat la 10 ani de inchisoare, trebuie sa dea inapoi 22 mld. dolari

02.06.2006, 00:00 52

Kim Woo Choong (foto), fondatorul grupului Daewoo, a fost condamnat la 10 ani de inchisoare pentru frauda, delapidare, incalcarea legislatiei din domeniul valutar si alte delicte, relateaza Wall Street Journal.

Choong va fi nevoit sa returneze peste 22 de miliarde de dolari, primind si o amenda de 10.500 de dolari (8.200 de euro) pentru rolul jucat in cel mai important caz de faliment din istoria Coreei de Sud. Fostul presedinte al Daewoo a fost insa gasit nevinovat in cazul acuzatiilor de mita ce i s-au adus.

"Sentinta dura pronuntata in cazul sau era inevitabila, pentru ca acesta a ignorat regulile corporatiste si a comis ilegalitati care au dus Daewoo Group la faliment", a declarat judecatorul Whang Hyun-zoo. "Bancile si contribuabilii au suferit pierderi foarte mari, guvernul fiind obligat sa aloce fonduri publice uriase pentru a rezolva criza Daewoo."

Suma pe care va trebui s-o returneze Kim reprezinta cea mai aspra pedeapsa financiara impusa vreodata de justitia sud-coreeana. Procesul, care a inceput in luna august a anului trecut, fiind incheiat cu trei saptamani in urma, a fost indeaproape urmarit de intreaga Coree de Sud, fiind considerat de foarte multi drept un test legat de capacitatea justitiei de a-i trage la raspundere pe liderii unei corporatii importante.

Kim Woo Choong, 69 de ani, a creat Daewoo sub forma unei mici firme de textile in anul 1967, transformand-o intr-un conglomerat ce includea peste 30 de companii pana in anii ''90, cu operatiuni in domenii extrem de diverse, de la automobile si nave pana la televizoare.

Ambitiile sale de extindere permanenta a companiei prin intermediul achizitiilor au dus grupul la faliment in anul 1999, la doi ani dupa ce criza financiara asiatica a scos in evidenta slabiciunile acestuia.

Bancile sud-coreene si guvernul acestei tari au suferit pierderi de ordinul miliardelor de dolari in urma prabusirii Daewoo. Kim a fugit din tara, locuind in principal in Franta. In momentul in care s-a intors in tara din Vietnam in luna iunie a anului trecut, unii actionari s-au temut ca acesta reusise sa incheie o intelegere cu autoritatile, insa procurorii au infirmat acest lucru.

Kim se afla in detentie din luna iunie a anului trecut, fiind acuzat de a fi pus la cale o frauda contabila in valoare de 18,9 miliarde de euro, de a fi imprumutat in mod ilegal 8 milioane de euro si de a fi scos 3,2 miliarde de dolari (2,5 mld. euro) din tara prin intermediul organizatiei financiare a conglomeratului, BFC, British Finance Center.

Procedurile in instanta au fost amanate, insa, acesta fiind supus unei interventii chirurgicale pe cord la un spital din Coreea de Sud. Kim a fost eliberat din detentie in luna august, curtea acceptandu-i cererea de a fi eliberat pe motive de sanatate. Curtea nu si-a anulat decizia de a suspenda detentia sa pe o perioada de un an, avand in vedere varsta sa inaintata si problemele de sanatate. Astfel, Kim va fi liber pana pe 28 iulie.

Initial, procurorii propusesera o condamnare la inchisoare pe 15 ani si impunerea unei sume de19,1 miliarde de euro, insa curtea a pronuntat o sentinta mai blanda, avand in vedere contributia importanta a lui Kim la accelerarea cresterii economice a economiei sud-coreene si la dezvoltarea grupului sau.

In ultimele luni, procurorii sud-coreeni au initiat investigatii ample la nivel inalt si in unele cazuri au retinut alte figuri importante din sectorul afacerilor sub acuzatii cum ar fi coruptie si tranzactii ilegale cu actiuni.

Impotriva presedintelui Hyundai Motor Co., Chung Mong Koo, au fost formulate cu doua saptamani in urma acuzatii de frauda si folosire ilegala a fondurilor companiei in scopul crearii unui fond personal folosit pentru obtinerea unor favoruri din partea candidatilor politici si ai unor oficiali guvernamentali.

catalina.apostoiu@zf.ro



De la profit la faliment

@ 1967 - Kim Woo Choong creeaza o companie de productie de textile, pe care o numeste Daewoo

@ 1976 - Liderul sud-coreean Park Chung Hee ii cere lui Kim sa preia un producator de utilaje aflat in dificultate, acesta devenind Daewoo Heavy Industries

@ 1978 - Kim achizitioneaza o companie din domeniul automobilelor, punand bazele Daewoo Motor

@ 1999 - Daewoo Group, cuprinzand un numar de peste 30 de companii, intra in faliment. Kim Woo Choong fuge din tara

@ Iunie 2005 - Kim se intoarce in Coreea de Sud, fiind pus sub acuzare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO