Business Internaţional

Fondatorul Toyota a murit la vârsta de 100 de ani

Fondatorul Toyota a murit la vârsta de 100 de ani

Autor: Ştefan Stan

17.09.2013, 20:34 1304

Eiji Toyoda, omul care a petrecut jumătate de viaţă gestionânt Toyota Motor şi care a jucat un rol integral în ascensiunea Japoniei în una dintre industriile auto de top, a murit la numai câteva zile după ce a împlinit centenarul, scrie The Wall Street Journal.

Toyoda a fost implicat puternic în managementul companiei auto pentru aproape jumătate de secol, fiind chiar preşedinte al companiei timp de 15 ani.

După ce a făcut turul companiei Ford Motor, în anul 1950, Toyoda s-a întors în Japonia cu ideea de a produce în masă folosind metodele şi standardele japoneze. Această idee a devenit baza producţiei eficiente pe care o înregistrează Toyota, compania producătoare de maşini fiind una dintre cele mai profitabile de pe piaţa auto.

După o tentativă eşuată de a pătrunde pe piaţa din SUA, în 1968 Toyota a reuşit cu modelul Corolla, la un an după ce Toyoda a preluat funcţia de preşedinte. Pe parcursul celor 47 de ani de existenţă, Corolla a devenit cea mai bine vândută maşină din lume, cu peste 40 de milioane de unităţi vândute.

Pentru a evita creşterea tensiunilor comerciale dintre SUA şi Japonia în anii 80’, Toyoda a fost responsabil pentru înnaintarea unui plan pentru a crea o producţie comună cu General Motors, în Fremont, California, numită New United Motor Manufacturing. A fost prima unitate de producţie Toyota din SUA.

Printre deciziile lui Toyoda a fost şi aceea să lanseze compania de lux Lexus, în 1983, în anul când a devenit CEO-ul companiei.

Toyoda a renunţat la funcţia de CEO în 1992, dar a continuat pe o funcţie de onorifică până în 1999, când şi-a asumat rolul pe care l-a păstrat până la moarte, acela de consultant.

Printre multe alte decoraţiuni şi recunoaşteri ale meritelor sale, i-a fost acordat Ordinul Soarelui Răsare, în 1990.

Familia Toyoda a schimbat numele companiei deţinute în Toyota în 1936, din motive de marketing, crezând că sună mai familiar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO