Business Internaţional

Fondul de salvare al Greciei, o ţară în faliment, a rămas fără şefi

Sursa foto - AFP

Sursa foto - AFP

Autor: Luiza Chiroiu

14.05.2015, 00:07 1325
Ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis i-a cerut lui Sakellariou să-şi dea demisia, după ce aceasta a fost trimisă în judecată săptămâna trecută într-un caz de spălare de bani şi abuz de încredere care vizează gestionarea unor credite acordate de banca de stat Hellenic Postbank, scrie Kathimerini.

Sakellariou, care a devenit director executiv al Fondului pentru Stabilitate Financiară în februarie 2013, a susţinut în scrisoarea de demisie înaintată lui Varoufakis că a acţionat „în totalitate în limitele legii” în cauza în care este investigată. În perioada 2008-2012, Hellenic Postbank, instituţie care între timp a intrat în faliment şi a fost preluată de Eurobank, a decis să refinaţeze o serie de credite. Sakellariou a fost membră în comisia care s-a ocupat de res­truc­turarea respectivelor împru­mu­turi, manevră în urma căreia statul grec a fost păgubit cu 500 de milioane de euro, potrivit Financial Times.

Procuratura a deschis în ianuarie anul trecut o anchetă privind acest caz, în care au fost acuzaţi aproximativ 30 de executivi şi clienţi ai Hellenic Postbank.

Guvernul lui Alexis Tsipras are la dispoziţie două luni pentru a o înlocui pe Sakellariou, însă nu pare că se va grăbi să o facă. În cazul lui Sclavounis, care a demisionat la sfârşitul lunii martie, executivul de la Atena nu a numit încă un înlocuitor. Presa a pus plecarea lui Sclavounis pe seama presiunilor făcute de guvernul lui Tsipras, fostul preşedinte al fondului urmând unor alţi executivi importanţi care şi-au părăsit funcţiile la cererea premierului.

Printre schimbările din sectorul financiar impuse de guvernul elen s-a numărat şi înlocuirea preşedinţilor şi a directorilor executivi ai National Bank of Greece şi Eurobank, două dintre cele mai mari instituţii bancare din Grecia, cu operaţiuni inclusiv în România.

Fondul pentru Stabilitate Finan­ciară este finanţat din programul de

bai­lout de 240 de miliarde de euro în­cheiat de Grecia cu creditorii in­ternaţionali în 2010. Mecanismul a fost înfiinţat pentru a asigura recapitalizarea sectorului bancar şi eliminarea băncilor consi­derate neviabile.

 

Îşi pregăteşte Grecia renunţarea la euro?

Acţiunile companiei canadiene Fortress Paper, care tipăreşte bancnote, au crescut cu 22% miercuri pe bursa din Toronto, la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, după ce în presă au apărut speculaţii că Grecia a comandat tipărirea de drahme, pregătindu-şi astfel ieşirea din zona euro. Compania canadiană a anunţat că nu are nicio explicaţie pentru această explozie a preţului acţiunilor sale. În ultima lună, acţiunile Fortress au urcat cu 65%, potrivit Bloomberg.

Guvernul de la Atena nu reuşeşte să ajungă la un acord cu creditorii internaţionali pentru deblocarea unei tranşe de 7,2 miliarde de euro din împrumutul accesat în urmă cu cinci ani, tărăgănarea negocierilor de la începutul anului până în prezent sporind îngrijorările legate de renunţarea Greciei la moneda euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO