Business Internaţional

Fondul Monetar International incurajeaza politica fiscala de austeritate din Bulgaria

11.06.2007, 22:32 23

John Lipsky, directorul general adjunct al Fondului Monetar International, a cerut Bulgariei sa continue reducerea cheltuielilor pentru a asigura dezvoltarea economica necesara cresterii nivelului de trai in una dintre cele mai sarace natiuni ale Uniunii Europene.
Reprezentantul Fondului Monetar International a declarat ca "o politica fiscala ferma si constanta" va contribui la cresterea investitiilor straine, care au asigurat anul trecut o crestere economica de 6,1%, scrie Bloomberg.
Bulgaria a asociat aderarii la Uniunea Europeana promisiuni legate de cresterea salariilor si a investitiilor, contribuind astfel la alinierea economiei statului bacanic cu restul economiilor europene. Produsul Intern Brut in cele 13 natiuni ale zonei euro, unde sunt vandute peste 60% din produsele bulgare exportate, a crescut cu 3% in primul trimestru al anului, fata de cresterea de 2,4% cat a fost inregistrat anul trecut in acelasi interval.
"Mediul economic la nivel international din momentul de fata reprezinta un context ideal in care trebuie continuata consolidarea fiscala. Imbunatatiri semnificative ale nivelului de trai pentru intreaga populatiei pot fi atinse doar daca exista o crestere economica de-a lungul mai multor ani", spune Lipsky.
Reprezentantul FMI a declarat de asemenea ca rata inflatiei, la nivelul de 4,2 procente in aprilie, va ramane sub 4,5 procente anul acesta, mai putin fata de estimarea initiala din 7 mai de 4,6% facuta de FMI .
"Asocierea dintre cresterea economica sustinuta si scaderea inflatiei prezinta perspective favorabile", spune Lipsky.
Estimarea facuta de FMI pentru cresterea economiei bulgare ramane la 6 procente anul acesta.
Bulgaria incearca sa intre anul acesta in ERM II (mecanismul european al ratelor de schimb), un test de minimum doi ani pentru a verifica stabilitatea monetara.
Bulgaria indeplineste in momentul de fata toate conditiile legate de adoptare a monedei unice europene, cu exceptia inflatiei.
Rata anuala a inflatiei trebuie sa se incadreze in limita de plus sau minus 1,5 puncte procentuale raportata la inflatia din cele trei state cu cel mai incet ritm de crestere a inflatiei din UE. Luna trecuta, limita a fost de 3%.
Moneda nationala a Bulgariei este legata la euro in cadrul unui sistem valutar care interzice bancii centrale sa acorde imprumuturi si a permis tinerea sub control a costurilor si reducerea datoriei publice pana la 22% din Produsul Intern Brut, sub limita de 60 de procente din PIB impuse de criteriile de adoptare a monedei europene.
Ministrul bulgar de finante Plamen Oresarski a declarat ca guvernul poarta discutii informale cu reprezentanti Bancii Centrale Europene si ai Comisiei Europene. Pe 15 mai, Oresarski a extins obiectivul Bulgariei de adoptare a monedei europene pentru intervalul cuprins intre 2010 si 2015.
Lipsky a confirmat previziunea facuta de FMI pentru un deficit de cont curent de 16,6% din PIB.
"Valoarea ridicata a deficitului de cont curent demonstreaza ca exista un flux puternic de capital strain, care contribuie la cheltuielile cu investitiile. Acesta este un element important in sprijinirea cresterii economice. Pierdera increderii in strategiile guvernamentale ar putea afecta mult mai mult viitorul Bulgariei decat sacrificiile pe termen scurt impuse strategiile prudente", incheie Lipsky.

Bulgaria tinteste moneda unica

Rata inflatiei in Bulgaria a ajuns la 4,2% in aprilie si va ramane sub 4,5 procente anul acesta, mai putin fata de estimarea initiala din 7 mai de 4,6% facuta de FMI.
Datoria publica a Bulgariei a scazut pana la 22% din Produsul Intern Brut, sub limita de 60 de procente din PIB impusa de criteriile de adoptare a monedei europene.
Pe 15 mai, ministrul bulgar de finante a extins obiectivul Bulgariei de adoptare a monedei europene pentru intervalul cuprins intre anii 2010 si 2015.
Bulgaria incearca sa intre anul acesta in ERM II (mecanismul european al ratelor de schimb), un test de minimum doi ani pentru a verifica stabilitatea monetara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO