Business Internaţional

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei renunţă la companiile care au legături cu Cisiordania ocupată

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei renunţă la...

Autor: Bogdan Cojocaru

21.05.2021, 00:00 1691

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume, a decis să renunţe la două companii implicate în dezvoltarea aşezărilor de colonişti israelieni din Cisiordania, invocând îngrijorări cu privire la potenţiale încălcări ale drepturilor omului, scrie Bloomberg. Fondul va scoate din portofoliu participaţiile la companii „din cauza riscului inacceptabil ca acestea să contribuie la încălcări sistematice ale drepturilor persoanelor în situaţii de război sau conflict“, a anunţat banca centrală a Norvegiei într-un comunicat.

Companiile cu pricina sunt Shapir Engineering and Industry, un constructor de locuinţe, şi Mivne Real Estate, care închiriază spaţii industriale pe teritoriile palestiniene ocupate de Israel. Peste 465.000 de colonişti israelieni trăiesc acum în aşezări în Cisiordania - de trei ori mai mulţi decât atunci când au fost semnate acordurile de pace de la Oslo între Israel şi palestinieni în anii '90. Fondul norvegian are active de aproape 1.100 miliarde de euro şi este administrat de banca centrală. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO