Business Internaţional

Fondurile de pensii sunt cei mai avizi cumpărători de titluri de datorie cu maturităţi foarte mari

Fondurile de pensii sunt cei mai avizi cumpărători de...

Autor: CătăIina Apostoiu

14.06.2016, 00:05 386
La mai puţin de un an de la criza politică din Grecia, investitorii sunt dispuşi să parieze că mai multe din statele membre ale zonei euro vor fi capabile să le returneze sumele împrumutate, în euro, pe 50 de ani, scrie Financial Times.

Trendul emisiunilor de titluri de datorie cu maturităţi foarte mari s-a extins din Franţa către Belgia şi Spania în acest an pe fondul minimelor record atinse de costurile de finanţare. Succesul de care s-au bucurat astfel de emisiuni în rândul ţărilor membre ale zonei euro a determinat şi Italia să ia în considerare propria emisiune. Împreună, statele membre au emis titluri de datorie pe termen foarte lung în valoare de 9 miliarde de euro, după ce anul trecut nu a fost lansată nicio astfel de emisiune.

„Unul din motivele pentru care nu am lansat o emisiune de titluri pe 50 de ani până acum este că trebuie să existe condiţii prielnice. Trebuie să simţi piaţa şi să vezi dacă există interes suficient. Trebuie să alegi momentul potrivit”, a declarat Anne Leclerq, director de trezorerie şi pieţe de capital la Agenţia de Datorii a Belgiei. 

Dacă managerii de titluri de datorie din Europa îşi vor alege în continuare momentul potrivit, vânzările de titluri cu maturitate foarte lungă ar putea remodela piaţa europeană a obligaţiunilor guvernamentale cu o istorie de 500 de ani pentru a reflecta mai bine una dintre cele mai presante probleme economice ale regiunii: satisfacerea necesităţilor populaţiilor în curs de îmbătrânire.

Cei mai mari cumpărători de obligaţiuni cu maturităţi mai lungi sunt fondurile de pensii. Reflectând atractivitatea obligaţiunilor în rândul fondurilor, guvernul britanic plăteşte acum mai puţin pentru a se împrumuta pe 50 de ani decât pe 30 de ani. Motivul: pensionarii preferă un produs care să le asigure un venit regulat, iar maturităţile mai lungi reflectă durata mai mare a perioadei de pensionare a oamenilor.

Pentru emiţătorii suverani, emiterea de obligaţiuni pe perioade mai lungi reprezintă acum o oportunitate de a-şi proteja guvernele în faţa volatilităţii pieţelor financiare şi a unor costuri mai mari de finanţare odată ce BCE va majora ratele.

Riscul pentru investitori este ca pariul pe titluri cu maturitate mai mare să-i lase vulnerabili în faţa unor pierderi masive în cazul majorării ratelor.

„Îţi asumi o mulţime de riscuri investind în titluri pe 50 de ani. Cine ştie ce se va întâmpla într-un orizont de timp atât de mare?“ arată Francesco Garzarelli, de la Goldman Sachs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO