• Leu / EUR4.9481
  • Leu / GBP5.6203
  • Leu / USD4.5740
Business Internaţional

Fondurile speculative ies de pe aur în cel mai alert ritm din acest an din cauză că americanii vor majora rata dobânzii. Speculatorii şi-au redus pariurile pe o creştere a preţului metalului galben cel mai mult în peste trei luni

Fondurile speculative ies de pe aur în cel mai alert ritm din acest an din cauză că americanii vor majora rata dobânzii. Speculatorii şi-au redus pariurile pe o creştere a preţului metalului galben cel mai mult în peste trei luni

Autor: Catalina Apostoiu

19.09.2016, 21:00 778

În aşteptarea deciziei băncii centrale americane (Fed) cu privire la dobânzi, fondurile de hedging renunţă la aur, scrie Bloomberg. Speculatorii şi-au redus pariurile pe o creştere a preţurilor aurului cel mai mult în peste trei luni. Deţinerile în ETF-uri bazate pe metalul preţios la nivel mondial au scăzut de la un maxim pe trei ani în august. Există speculaţii în creştere că oficialii Fed vor semnala la şedinţa din această săptămână că urmează o majorare a ratelor dobânzii. Aceasta ar reprezenta o veste proastă pentru aur, care constituie un activ alternativ.

Până la finalul săptămânii trecute, metalul avansase cu 24% pe acest an în condiţiile în care strategii au refuzat să majoreze costurile de finanţare. „Fed-ul va fi nevoit în cele din urmă să majoreze ratele şi să admită că presiunile inflaţioniste s-au intensificat“, arată Quincy Krosby, strateg la Prudential Financial. „Cu siguranţă trebuie generate profituri din investiţiile în aur înainte ca acest lucru să se întâmple“.

Contractele futures tranzacţionate în New York au înregistrat o scădere de 1,8% săptămâna trecută la 1.310,20 dolari pe uncie, tranzacţionându-se la 1.318,20 dolari ieri. Preţul aurului a avansat cu 25,5% în primul semestru al acestui an, problemele economice din Europa şi Asia generând un sentiment de optimism că Fed-ul nu va majora dobânzile imediat pe fondul nesiguranţei mondiale.

De atunci, îmbunătăţirea condiţiilor economice din SUA a frânat creşterea aurului. Speranţele pentru cei care pariază pe o creştere a preţului aurului ar putea veni dintr-un loc neaşteptat: alegerile prezidenţiale din SUA. Fed-ul ar putea dori să evite orice conflict amânând o decizie de majorare a ratelor până după vot. „Având în vedere alegerile, oficialii Fed nu vor dori să se implice în politică, iar aceasta este ultima reuniune înainte de alegeri“, arată Doland Selkin, strateg la National Securities Corp, din New York. „Însă în caz că va surveni totuşI o majorare în această săptămână, aurul va avea de suferit“.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9481
Diferență: 0,1538
Ieri: 4.9405
Azi: 4.5740
Diferență: -0,3768
Ieri: 4.5913
Azi: 5.6203
Diferență: -0,1084
Ieri: 5.6264
Azi: 4.9827
Diferență: -0,5131
Ieri: 5.0084