Business Internaţional

Ford ar putea disponibiliza zeci de mii de angajaţi în procesul de restructurare, mai mulţi decât prevede competitorul General Motors

Ford ar putea disponibiliza zeci de mii de angajaţi în...

Autor: Tibi Oprea

04.12.2018, 17:46 399

Cheltuielile de restructurare ale constructorului de maşini Ford, mai mari decât cele ale General Motors, ar putea implica disponibilizarea a zeci de mii de angajaţi din întreaga lume, potrivit unei note a analiştilor de la Morgan Stanley, citată de Market Watch.

Analiştii au folosit în calcul cheltuielile prevăzute de Ford pentru restructurare şi le-au comparat cu cele ale General Motors anunţate săptămâna trecută. Compania Ford a anunţat în octombrie un plan de restructurare în valoare de 11 miliarde de dolari, cu un cost în numerar de aproximativ 7 miliarde de dolari, însă mai multe detalii nu au fost oferite. Spre comparaţie, GM cheltuie două miliarde de dolari (până la 3,8 miliarde cheltuieli totale) pentru a închide şapte unităţi de producţie şi a disponibiliza 14.000 de muncitori.

“Extrapolat la cheltuielile prevăzute de Ford, asta ar putea implica 20 de fabrici şi până la 50.000 de angajaţi”, estimează analiştii Morgan Stanley. Aceştia mai spun că “o mare parte” din acţiunile de restructurare vor fi cel mai probabil focusate pe Europa.

Acţiunile Ford au scăzut cu 23% în acest an, comparativ cu scăderea de 6% înregistrată de GM şi cu creşterea de 16% a Tesla din aceeaşi perioadă. Scăderile mai contrastează şi cu creşterile de 4% din 2018 ale indicilor S&P 500 şi Dow Jones Industrial Average.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO