Business Internaţional

Ford renunta la obiectivul de a deveni profitabil in 2009

26.05.2008, 00:41 11

Constructorul american Ford Motor a anuntat joi ca renunta la obiectivul sau de a redeveni profitabil in 2009 si ca va reduce productia in acest an pentru a fi in conformitate cu declinul pietei auto din SUA, transmite Reuters.
Pretul actiunilor Ford, al doilea mare constructor de pe piata americana, a scazut cu 5% in debutul tranzactiilor de joi de la bursa din New York.
Grupul american a aratat ca majorarea preturilor marfurilor, in special a celor la otel, si schimbarea accelerata a preferintelor consumatorilor vor face imposibila indeplinirea obiectivului de profitabilitate a operatiunilor din America de Nord.
"Se pare ca va dura mai mult timp pana vom indeplini obiectivul de profitabilitate a diviziei auto din SUA, in cazul in care nu va exista o schimbare extrem de rapida a conditiilor de pe piata auto americana, pe care noi nu o anticipam insa", a declarat directorul general al Ford, Alan Mulally. Revizuirea in sens negativ a estimarilor de profit ar putea pune noi presiuni asupra managementului Ford.
Grupul estimeaza ca va reduce, din trimestrul al doilea, productia din America de Nord cu inca 3%, pe langa masurile similare anuntate deja. Constructorul anticipeaza ca va produce 690.000 de vehicule in trimestrul al doilea, cu 15% sub nivelul din 2007.
Productia va scadea in trimestrul al treilea cu 15-20% comparativ cu perioada similara din 2007, plasandu-se intre 510.000 si 540.000 de vehicule.
Totodata, in ultimele trei luni din 2008 Ford va produce cu 2% pana la 8% mai putine masini decat anul trecut.
Reducerile planificate ale productiei vor conduce la scaderea veniturilor, intrucat constructorii inregistreaza vanzarile in momentul asamblarii si livrarii vehiculelor catre dealeri. Ford Motor a inregistrat anul trecut pierderi nete de 2,7 mld. dolari, de peste patru ori mai mici decat in 2006.
Ford a semnat in luna septembrie 2007 contractul pentru preluarea producatorului roman Automobile Craiova. Tranzactia cu statul roman s-a situat la 57 mil. euro, compania americana angajandu-se sa efectueze investitii directe de 675 mil. euro pentru modernizarea fabricii si pentru suplimentarea numarului de angajati.
Ford Motor a anuntat la sfarsitul primului trimestru din 2008 un profit net de 100 mil. dolari (62,6 mil. euro), planul de reducere a cheltuielilor initiat de Mullaly dovedindu-se capabil sa contrabalanseze declinul vanzarilor pe piata nord-americana.
Profitul de 5 centi pe actiune era vazut atunci ca primul pas spre revenirea companiei, care in perioada similara a anului trecut inregistrase o pierdere neta de 282 mil. dolari, adica de 15 centi/actiune. Veniturile totale ale companiei au urcat in aceeasi perioada cu 1,2%, pana la 43,5 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO