Business Internaţional

Fortăreaţa din Mariupol a căzut: Kievul a ordonat evacuarea Azovstal şi anunţă că cea mai sângeroasă luptă s-a încheiat

Fortăreaţa din Mariupol a căzut: Kievul a ordonat...

Autor: Laura Buciu

17.05.2022, 15:22 10966

Peste 250 de soldaţi ucraineni de la Azovstal s-au predat forţelor ruse, iar Kievul a declarat că a ordonat evacuarea întregii uzine, acesta fiind sfârşitul celei mai sângeroase bătălii din Europa din ultimele decenii, scrie Reuters. Mariupol este acum în întregime controlat de ruşi.

Peste 250 de soldaţi ucraineni s-au predat forţelor ruse la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.

Totodată, Kievul a declarat că a ordonat evacuarea întregii garnizoane, anunţând sfârşitul celei mai sângeroase bătălii din Europa din ultimele decenii.

Reuters a văzut autobuze părăsind oţelăria în timpul nopţii şi cinci dintre ele ajungând în oraşul Novoazovsk, aflat sub control rusesc. Moscova a declarat că aici le vor fi tratate rănile soldaţilor din Regimentul Azov.

Într-unul dintre autobuze, marcat cu litera latină „Z”, care a devenit simbolul asaltului Rusiei, răniţii erau întinşi pe targă la trei paturi. Un bărbat a fost scos cu scaun cu rotile, cu capul strâns înfăşurat în bandaje groase.

În timp ce ambele părţi au vorbit despre un acord prin care toate trupele ucrainene vor abandona oţelăria, multe detalii nu au fost încă făcute publice, inclusiv câţi luptători au rămas înăuntru şi dacă a fost convenită în prealabil vreo formă de schimb de prizonieri.

Kremlinul a declarat că preşedintele Vladimir Putin a garantat personal că prizonierii vor fi trataţi în conformitate cu standardele internaţionale.

„Garnizoana <Mariupol> şi-a îndeplinit misiunea de luptă”, a declarat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

„Comandamentul militar suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile personalului... Apărătorii de la Mariupol sunt eroii timpului nostru”.

O înregistrare video a Ministerului rus al Apărării a arătat luptători părăsind uzina la lumina zilei, unii transportaţi pe targă, alţii cu mâinile ridicate pentru a fi percheziţionaţi de trupele ruseşti.

Rusia a declarat că cel puţin 256 de luptători ucraineni „au depus armele şi s-au predat”, inclusiv 51 de soldaţi grav răniţi. Ucraina a declarat că 264 de soldaţi, inclusiv 53 de răniţi, au părăsit uzina şi că se fac eforturi pentru a-i scoate pe cei rămaşi.

Predarea pare să marcheze sfârşitul bătăliei de la Mariupol, unde Ucraina consideră că zeci de mii de oameni au fost ucişi în luni de bombardamente şi asediu rusesc.

Oraşul se află acum în ruine. Capturarea sa completă este cea mai mare victorie a Rusiei în acest război, oferind Moscovei controlul total al coastei Mării Azov şi o întindere vastă, din estul şi sudul Ucrainei, de mărimea Greciei.

Autorităţile din ambele tabere au dat puţine indicii cu privire la soarta finală a ultimilor apărători ai Mariupolului. Vicepremierul ucrainean Irina Vereshchuk a declarat că Kievul intenţionează să organizeze un schimb de prizonieri pentru ucrainenii răniţi, odată ce starea lor se va stabiliza, dar niciuna dintre părţi nu a dezvăluit termenii unui acord specific.

„Sperăm că vom reuşi să salvăm vieţile băieţilor noştri", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Există răniţi grav printre ei. Aceştia primesc îngrijiri. Ucraina are nevoie de eroi ei în viaţă”.

ONU, care a ajutat la evacuarea civililor din Azovstal luna aceasta, nu a fost implicată operaţional în această evacuare, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Saviano Abreu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO