Business Internaţional

Forţele de securitate turce au ucis 32 de militanţi kurzi în ultimele două zile

Forţele de securitate turce au ucis 32 de militanţi...

Autor: Ioana Bojan

11.01.2016, 10:31 86

Acesta a fost unul dintre cele mai violente weekenduri de la reluarea insurgenţei vechi de trei decenii în iulie, punând în pericol procesul de pace lansat de Ankara cu liderul încarcerat al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în 2012.

Sâmbătă, 16 rebeli au fost ucişi în oraşele Cizre şi Silopi, situate în apropierea frontierelor siriană şi irakiană, iar alţi patru au murit în cartierul istoric Sur al celui mai mare oraş din regiune, Diyarbakir, au anunţat forţele armate într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, 448 de militanţi au fost ucişi în cele trei zone începând de luna trecută, când au fost instituite restricţii de circulaţie şi au fost lansate operaţiuni de securitate.

Poliţia a ucis alţi 12 membri PKK pe care i-a găsit în cursul nopţii într-o casă din oraşul Van, situat în sud-estul ţării, au declarat surse din securitate. Un poliţist a murit şi alţi doi au fost răniţi în operaţiune.

Peste 40.000 de persoane au fost ucise în total de la începutul insurgenţei PKK în 1984.

PKK, considerat organizaţie teroristă de Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană, afirmă că luptă pentru autonomie şi mai multe drepturi pentru kurzi.

Vineri, forţele de securitate au ucis 16 militanţi la Cizre şi alţi doi la Sur, potrivit unui comunicat anterior al armatei.

Civilii au fost prinşi la mijloc după mutarea recentă a luptelor din zonele rurale în centrele urbane. Potrivit datelor partidului pro-kurd HDP, 81 de civili au fost ucişi la Diyarbakir, Silopi şi Cizre de la introducerea restricţiilor de circulaţie luna trecută.

Mii de persoane şi-au părăsit locuinţele din aceste oraşe. Locuitorii se plâng de operaţiuni fără discernământ şi susţin că restricţiile de circulaţie au împiedicat chiar şi bolnavii să ajungă la spital.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a precizat că 3.100 de membri PKK au fost ucişi în operaţiuni în Turcia şi în străinătate în 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO