Business Internaţional

Forumul economic mondial de la Davos: Ce e prea bun şi mult strică? Economia o duce cum nu se poate mai bine, însă o parte din elita lumii se teme că vremurile bune nu vor mai dura mult

Forumul economic mondial de la Davos: Ce e prea bun şi...

Autor: Bogdan Cojocaru

24.01.2018, 19:57 2233
Economia zonei euro, la care sunt conectate ţările est-europene, a păşit cu forţă în noul an, înregistrând în ianuarie cea mai energică creştere din ultimii 12 ani. Şi economia mondială stă bine: şomajul scade, pieţele financiare duduie, iar optimismul companiilor este la maximum.
 
Toate motoarele mari ale economiei mondiale funcţionează sincronizat: SUA, China, India şi UE, după un deceniu de anemie, cresc puternic. O excepţie este Marea Britanie.
 
Cu toate acestea, nu toată lumea sărbătoreşte la Davos, staţiunea montană elveţiană unde elita politică, economică şi academică a lumii se întâlneşte anual pentru a dezbate problemele lumii.
 
Axel Weber, preşedintele UBS, a rezumat elegant neliniştea spunând la Davos că totul este bine, prea bine.
 
Cei care se uită la economia reală văd totul printr-o lumină optimistă. FMI apreciază că economia lumii trece prin cea mai mare perioadă de creştere sincronizată din 2010 încoace, scrie BBC. 
 
Apoi sunt Casandrele, cei care spun că seminţele următoarei crize sunt sădite chiar acum. Casandrele văd semnele rău-prevestitoare pe pieţele financiare. Aceşti oameni cred că toate veştile bune au fost deja înghiţite de pieţe de acţiuni, care au crescut exploziv anul trecut. Ei se tem că preţurile vor sări în sus împinse de creşterea economică, de cerere şi de reducerile de taxe masive introduse de preşedintele american Donald Trump. Analiştii din această tabără spun că băncile centrale, şi în special Rezerva Federală americană, nu vor avea altă opţiune decât să grăbească procesul de inversare a celor mai mari programe de stimulare din toate timpurile. În ultimul deceniu băncile centrale au pompat mii de miliarde de dolari, euro, yeni şi lire sterline în sistemul financiar, iar acest proces continuă în unele locuri. Doar în ultimul an în sistem au fost injectate 2.000 de miliarde de dolari „ mult prea multe medicamente pentru un pacient sănătos economic, după cum spune Huw van Steenis de la Schroders.
 
Pentru a exemplifica dezechilibrele, CEO-ul Barclays Jess Staley a pus în paralel ritmul de creştere al economiei mondiale cu nivelul dobânzilor. „Avem creştere globală de 4%, dar şi o politică monetară rămasă în era depresiunii“, a explicat el. Bancherul nu are încredere totală în sustenabilitatea boom-ului actual.
 
„Îmi dă un pic impresia de 2006, când toţi ne întrebam dacă am rezolvat problema crizelor financiare recurente. Valorile de acum sunt foarte mari dacă sunt comparate cu standardele istorice, iar volatilitatea preţurilor este la cel mai redus nivel. Aşa ceva nu este sustenabil“, a spus Staley. Profesorul de la Universitatea Harvard Kenneth Rogoff a mers mai departe spunând că „dacă dobânzile se duc în sus chiar şi modest, la jumătatea nivelului normal vei vedea piaţa acţiunilor în colaps“.
 
Anul acesta, în doar trei săptămâni, bursele lumii au crescut cu echivalentul a 3.000 de miliarde de dolari, mai mult decât PIB-ul Marii Britanii, scrie  publicaţia germană Handelsblatt.
 
„Pieţele au devenit surde şi acest lucru este periculos“, crede Michael Corbat, CEO-ul Citigroup. „Aceasta pentru că următorul colaps va fi mai brutal decât ar fi o mică eliberare de presiune în prezent.“
 
Lumea n-a învăţat din criză lecţia datoriilor. FMI estimează că datoria companiilor, gospodăriilor şi guvernelor din G20 a crescut în ultimii zece ani de la 80.000 de miliarde de dolari la 135.000 de miliarde dolari. „Cel mai mare risc pentru economia globală este că ne apropiem de un punct de inflexiune în care inflaţia accelerează rapid şi dobânzile urcă în ţările cu datorii mari cum sunt Italia şi Japonia“, a spus Rogoff. Fang Xinghai, vicepreşedintele Agenţiei de supraveghere a tranzacţiilor financiare din China, nu şi-a ascuns nervozitatea. „Avem prea multă datorie în sistem“, a afirmat el, notând că datoria publică şi privată ajunge la 250% din PIB. Alţi invitaţi de la Davos sunt îngrijoraţi că investitorii şi companiile au acumulat în ultima vreme datorii semnificative şi din cauza aceasta ar putea avea probleme serioase dacă dobânzile cresc brusc.
 
„Dacă dobânzile cresc semnificativ în următoarele 12 luni, vor fi mulţi oameni care nu-şi vor putea rambursa creditele“, apreciază Anne Richards, CEO-ul managerului de active britanic M&G Investments. Alţi invitaţi sunt mai optimişti. „Vechile reguli economice, care spun că după o perioadă de şapte ani de creştere trebuie să urmeze o pauză, nu se mai aplică“, spune Norbert Winkeljohann, şeful consultanţilor PwC pentru Europa. El nu întrevede un declin al pieţei anul acesta deoarece preţul petrolului şi dobânzile sunt încă mici. Bogdan Cojocaru
 
Unii sunt încrezători şi asigură lumea că avansul economic nu va fi sufocat de o cădere a burselor de acţiuni. Un executiv al unui mare manager de active a dat exemplul anului 1987, când bursele s-au prăbuşit cu 20%, însă economia a continuat să crească. 
 
Chiar şi Corbat de la Citigroup a spus că băncile sunt acum mult mai solide şi că nu este obligatoriu ca activitatea lor de creditare să fie paralizată de căderea pieţelor financiare. Aceasta este şi poziţia Băncii Angliei, care testează capacitatea băncilor de a credita în condiţii de stres.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO