Business Internaţional

Forumul Economic Mondial: Decalajele majore dintre venituri, printre cele mai mari riscuri din 2012

Forumul Economic Mondial: Decalajele majore dintre venituri, printre cele mai mari riscuri din 2012

Autor: Andreea Mindrila

13.01.2012, 00:02 335

Reacţiile sociale la creşterea inegalităţilor, simbolizate de primăvara arabă sau mişcarea "Occupy Wall Street", riscă să frâneze procesul de mondializare şi să ameninţe economia mondială, potrivit unui studiu pregătitor destinat Forumului Economic Mondial de la Davos, scrie La Tribune.

Diferenţele foarte mari dintre venituri şi dezechilibrele fiscale cronice sunt cele mai mari riscuri cu care se vor confrunta oamenii de afaceri şi liderii politici în acest an şi în următorul deceniu, menţionează studiul.

Dacă aceste probleme nu sunt soluţionate, rezultatul va fi "un viitor sumbru pentru omenire", se precizează în raport, scrie The New York Times.

Nemulţumirile generate de adâncirea decalajelor dintre venituri şi problemele economice determinate de criza globală a datoriilor s-au accentuat deja anul trecut, dovadă fiind mişcarea Occupy Wall Street, care s-a extins rapid şi în alte oraşe din SUA şi din întreaga lume.

Probleme grave ar putea apărea în multe ţări dezvoltate, unde guvernele se confruntă cu presiuni politice, economice şi demografice pentru a reduce ajutoarele sociale, pensiile şi alte angajamente, spune John Drzik, director executiv al companiei de consultanţă managerială Oliver Wyman.

Alte riscuri pe care studiul le-a accentuat sunt potenţialele probleme determinate de emisiile de gaze cu efect de seră, atacurile informatice şi întreruperile alimentării cu apă. Accentuarea riscurilor economice şi sociale reprezintă o modificare majoră comparativ cu riscurile subliniate în 2011, când raportul anual al Forumului avea ca temă principală potenţialele dezastre naturale. Acest lucru s-a şi întâmplat în luna martie a anului trecut, când Japonia a fost lovită de un cutremur devastator, urmat de un tsunami care a ucis mii de persoane şi a provocat dezastrul de la centrala nucleară de la Fukushima.

Problemele economice generate de seism s-au propagat în întreaga lume, după ce uzinele din Japonia au fost închise provocând perturbări în procesul de aprovizionare în foarte multe ţări. "Acesta a fost primul dezastru din lume care a provocat pagube de 1.000 de miliarde de dolari", spune Erwann O. Michel-Kerjan, analist la Wharton School de la Universitatea din Pennsylvania.

În consecinţă, analiştii pun accentul mai puţin pe natura specifică a dezastrelor individuale, cât pe potenţialele conexiuni dintre acestea.

Liderii politici ai lumii, cei din mediul de afaceri, economişti şi oameni de ştiinţă se vor întâlni la Davos, în Elveţia, în perioada 25-29 ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO