Business Internaţional

Fost economist-şef al BCE: Criza din zona euro se va reaprinde la toamnă

Juergen Stark: O soluţie sustenabilă pentru ieşirea din criză nu s-a conturat încă. AFP/Mediafax Foto

Juergen Stark: O soluţie sustenabilă pentru ieşirea din criză nu s-a conturat încă. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

28.07.2013, 19:52 3492

Criza datoriilor din zona euro va reizbucni spre sfârşitul acestei toamne, iar Franţa ar pu­tea deveni unul din statele ajutate de Banca Centrală Europeană cu achiziţii de obli­­ga­ţiuni, consideră fostul economist-şef al BCE Juergen Stark, la un an după ce pre­şedintele instituţiei, Mario Draghi, a promis că va face „tot posibilul“ pentru a salva euro.

Stark se aşteaptă ca programul de achiziţii de obligaţiuni în umbra căruia pieţele datoriilor au stat calme un an să intre în acţiune pentru ţările puternic îndatorate precum Spania şi Italia.

„Dar vor creşte presiunile pentru ca instru­mentul să fie folosit şi pentru Franţa“, a spus Stark pentru publicaţia germană Handelsblatt. El crede că instituţia de la Frankfurt va fi obligată să activeze meca­nismul de achiziţie de obligaţiuni chiar şi dacă nu vor fi ataşate programe stricte de reforme bugetare, aşa cum insistă Draghi.

Stark recunoaşte că discursul ţinut în urmă cu un an de şeful BCE în care acesta a promis că va face „tot posibilul“ pentru a proteja zona euro a indus o stare de calm pe pieţele financiare, dar se teme că aceasta nu va mai dura. Alţi economişti au atacat ideile fostului economist-şef.

„Predicţiile crunte de acum doi ani că totul se va termina în lacrimi nu s-au împlinit. Au fost greşite şi acum un an. BCE nu se va sinucide întorcând spatele unuia din fondatorii euro. În urmă cu un an Draghi a făcut clar acest lucru, iar rezultatele angaja­mentului sunt spectaculoase“, apre­ciază Holger Schmieding, economist-şef la Berenberg Bank. Stark susţine că o soluţie sustenabilă pentru ieşirea din criză nu s-a conturat încă, iar Draghi, prin comentariile lui, n-a făcut altceva decât că cumpere timp pentru zona euro.

Economistul a fost o figură principală la BCE şi zvonurile spun că demisia sa, în 2011, ar avea drept cauză neînţelegerile privind pro­gramele de cumpărare de obligaţiuni su­verane. BCE a început să achiziţioneze astfel de datorii în mai 2010, după ce a acceptat să sprijine financiar de urgenţă Grecia.

 

Euroscepticii germani vor ca statele din sud să fie date afară cu forţa din zona euro

Statele din sud ar trebui date afară cu forţa din zona euro, iar fiecărui cetăţean european ar trebui să i se permită să dea în judecată guvernul ţării sale dacă acesta plăteşte datoriile altui stat, a declarat Bernd Lucke, fondatorul partidului eurosceptic Alternativa pentru Germania.

Germania este pe drumul greşit în privinţa gestionării crizei din zona euro, a spus Lucke. El şi-a fondat partidul la începutul acestui an, iar de atunci opiniile sale reverberează în presa internaţională.

„În primul rând, statele din Europa de Sud ar trebui să părăsească zona euro deoarece nu sunt competitive. Alternativa pentru ele ar fi reducerea salariilor cu 30%, ceea ce ar fi de neacceptat pentru clasa muncitoare“, a afirmat politicianul într-un interviu acordat CNBC.

Pentru ţările rămase în zona euro, Lucke vrea reforme care să asigure înăsprirea condiţiilor de bailout astfel încât să nu fie posibil ca un stat să plătească pentru datoriile altuia.

El cere de asemenea ca „orice cetăţean să aibă posibilitatea să atace în justiţie guvernul care ignoră clauza“.

În alegerile federale din septembrie, Alternativa pentru Germania va trebui să obţină 5% din voturi pentru a avea repre­zentare în parlament, ceea ce micul Partid al Piraţilor a realizat în 2011 în scrutinul pentru oraşul-stat Berlin.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO